DIRIGENT: I kveld stiller Steinar Albrigtsen med håndplukket kor fra nord i «Det store korslaget» på TV 2. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DIRIGENT: I kveld stiller Steinar Albrigtsen med håndplukket kor fra nord i «Det store korslaget» på TV 2. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- For å bruke en klisjé: Det oppsto søt musikk

Steinar Albrigtsen møtte kjæresten i studio.

(Dagbladet): Det er ikke lett å se ved første øyekast, men langt bak der, hvis du skreller av 25 års turnévirksomhet, seige blues-soloer og en framtoning presist beskrevet av Bjørn Eidsvåg gjennom kallenavnet «lakriscowboyen», finner du en mild og sakral Steinar Albrigtsen.

En guttepjokk i korkappe som ønsket høytidene velkommen med gregoriansk salmesang i Tromsdalen kirkes guttekor.

- Liker reality Derfor blir dirigentrollen i den nye sesongen av «Det store korslaget» på TV 2 noe i nærheten av en reise tilbake til start for Albrigtsen.

- Jeg liker de nye konseptene. «Hver gang vi møtes», «Stjernekamp», «Idol» og hele rekka. Jeg synes det er kjempeflott. Musikken er i sentrum, til og med norsk musikk, og som seer blir du kjent med nye spennende artister. Det er vanskelig å være negativ til det, sier Albrigtsen.
 
I kveld braker det løs med en ny sesong av «Korslaget», og Team Steinar stiller med håndplukkede sangfugler fra hele Finnmark.

Steinar og Jørn Siden gjennombruddet med «Alone Too Long» i 1990 har det blitt 13 plateutgivelser på Albrigtsen. Han har sunget duett med Johnny Cash, gitt ut plate med helten Tom Pacheco og vunnet Spellemannpris. Men han er likevel aller mest kjent for samarbeidet med barndomsvennen Jørn Hoel.

Ensomt på tur Men det har også blitt mye turnering på egen hånd, med bare gitaren som følgesvenn.

- Er det fordi det ble ensomt at du har ansatt din samboer både som pressekontakt og manager?

- Ja, det kan du si. Det er jo veldig koselig å reise rundt med den du er aller mest glad i. Vi har spilt en del sammen også, og jeg produserte den siste plata hennes. Jeg synes Monika er en bra artist og låtskriver. Hun ser ut over seg selv, og tar opp andres problematikk på en fin måte.
 
Albrigtsen møtte sin 20 år yngre samboer, Monika Nordli, i et musikkstudio for fem år siden.

- For å bruke en klisjé: Det oppsto søt musikk, humrer Albrigtsen.

Sosialt engasjement Hun er sosionom og jobber blant annet med rusproblematikk. Sammen har de spilt flere konserter til inntekt for, og sammen med, folk som har falt utenfor samfunnet.

- Jeg kan ikke telle på én hånd hvor mange venner som har gått bort i overdosedødsfall. Det var nok så tøft å vokse opp i nord på 60- og 70-tallet, og hvis du for eksempel hadde dysleksi, var det ingen hjelp å få, og du havna fort på skråplanet. Det synes jeg trist, og jeg ser stadig vekk folk jeg husker fra oppveksten stå med en pappkopp nede i sentrum.

- Du har hatt et sterkt sosialt engasjement gjennom hele karrieren. Hvor kom det fra?

- Det kom gjennom musikken. Jeg vokste opp med visebølgen på 70-tallet og hørte mye på Hoola Bandoola Band med Mikael Wiehe og Bjørn Afzelius. Jeg har aldri engasjert meg sterkt i partipolitikk, men det å vise solidaritet og hjelpe folk som har det vanskelig er synes jeg er veldig viktig, sier han.

Vil spre glede - Hva skal premiepotten på en halv million kroner gå til hvis dere vinner «Korslaget»?

- Det blir et kulturelt tiltak for barn og unge i Finnmark, slik at flere får mulighet til å utfolde seg kreativt. Men nå må vi jo først lære oss å synge sammen, og det gleder jeg meg til. Koret mitt skal spre positivitet og glede.