DEBATT

Debatt: Boligpolitikk

For å hanskes med boligmangelen må det bygges mer, ikke skattes mer.

For dem som har for små ressurser til å kjøpe egen bolig, hjelper det ikke om staten tar mer av sparepengene og inntekten din. 

MÅ BYGGE MER: – Regjeringen har valgt å rette enkelte av tiltakene inn mot boliglån i Oslo, men samtidig opprettholde god fleksibilitet, skriver finansminister Siv Jensen i dette svaret til SV-leder Audun Lysbakken (SV). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ BYGGE MER: – Regjeringen har valgt å rette enkelte av tiltakene inn mot boliglån i Oslo, men samtidig opprettholde god fleksibilitet, skriver finansminister Siv Jensen i dette svaret til SV-leder Audun Lysbakken (SV). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 4. februar kritiserer Audun Lysbakken (SV) regjeringens boligpolitikk. SVs svar er å sende en skyhøy skatteregning til alle huseiere i landet. Det er usosialt og lettvint. For å hanskes med boligmangelen må det bygges mer, ikke skattes mer.

Det har lenge vært bred politisk enighet om å legge til rette for at flest mulig som ønsker det, kan eie sin egen bolig. Norge har en høy andel boligeiere sammenliknet med andre land, også blant unge. Ved inngangen til 2016 eide 42 prosent i aldersgruppen 25 til 30 år sin egen bolig, ifølge tall fra SSB. Prisstigningen i boligmarkedet gjør imidlertid drømmen om egen bolig vanskelig for mange.

Regjeringen har gjennomført en rekke tiltak for at flere kan få mulighet til å eie sitt eget hjem, der det viktigste er å legge til rette for at det bygges flere boliger. Mens SV i regjering innførte nye byggekrav som gjorde det dyrere og tregere å bygge bolig, har Frp og Høyre lempet byggekrav og byråkrati slik at nye boliger kan bygges raskere og billigere.

For dem som har for små ressurser til å kjøpe egen bolig, hjelper det ikke om staten tar mer av sparepengene og inntekten din.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer