LEDER

Rapport om nordmenns holdninger til jøder og muslimer

For å lykkes må Erna Solberg begynne med regjeringen

Dagbladet mener: Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat.

FREMMEDFRYKT: En ny rapport viser at negative stereotyper om muslimer er utbredt blant nordmenn. Dagbladet mener vi trenger en handlingsplan mot muslimhat. Erna Solberg må også feie for egen dør. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FREMMEDFRYKT: En ny rapport viser at negative stereotyper om muslimer er utbredt blant nordmenn. Dagbladet mener vi trenger en handlingsplan mot muslimhat. Erna Solberg må også feie for egen dør. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

En tredjedel av den norske befolkningen har utpregete fordommer mot muslimer og nesten halvparten mener at muslimene kan takke seg selv for muslimhets. Dette er noen av de nedslående funnene i HL-senterets (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) rapport om holdninger til jøder og muslimer i Norge i 2017. Antisemittisme er mindre utbredt i dag enn ved siste undersøkelse for fem år sida. Sammenliknbare tall fins ikke for holdninger til muslimer, men den nye rapporten viser at muslimfiendtlighet er langt mer utbredt.

Forskerne knytter de negative holdningene til muslimer direkte til den opphetete debatten om flyktningkrise og terrorfare. Politikere har et stort ansvar for å ha bidratt til et klima som skaper grobunn for negative stereotyper og rene konspirasjonsteorier. Etter 22. juli 2011 avslørte den norske terroristens manifest at han blant annet var inspirert av ytterliggående Eurabia-tankegods; troen på en større sammensvergelse som har som mål at muslimer skal overta Europa. Bare seks år seinere viser HL-senterets rapport at en tredjedel av nordmenn tror på liknende teorier. Samtidig mener hele ti prosent at trakassering og vold mot muslimer kan forsvares. Det er sjokkerende.

Likestillingsminister Solveig Horne kaller det uakseptabelt og svært bekymringsfullt. Det er nødvendig å bruke sterke og utvetydige ord. Men nå må regjeringen følge opp rapporten den har bestilt. En naturlig konsekvens er at Erna Solberg raskt setter i gang arbeidet med en handlingsplan mot muslimhat, slik man tidligere har hatt handlingsplaner mot etnisk diskriminering og antisemittisme. Det må være et pågående arbeid, men regjeringen har allerede kunnskap om hva som virker mot fremmedfrykt.

Muslimhat og antisemittisme er ikke motpoler, men ofte to sider av samme sak, mener forskerne. Det er større sjanse for at antisemitter også er negativ til muslimer – og visa versa. Forekomsten av slike fordommer er høyere blant menn enn blant kvinner, blant eldre enn blant yngre og blant personer med lav utdanning enn blant personer med høy. Det er heller ikke til å stikke under stol at negative stereotyper er overrepresentert blant regjeringspartienes velgere; særlig i Frp, men også i Høyre. Skal Solberg lykkes med denne avgjørende oppgaven, er det nødvendig at hun begynner i nærmiljøet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer