<strong>STAND-IN:</strong> For å være Steven Van Zandts stand-in bør du være litt «kompakt, helst under 185 cm høy». Foto: NTB Scanpix
STAND-IN: For å være Steven Van Zandts stand-in bør du være litt «kompakt, helst under 185 cm høy». Foto: NTB Scanpix Vis mer

For å være Steven Van Zandts stand-in får du 500 kroner dagen

Lange dager med lite mat og enda dårligere lønn, sier forbundsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Daglig leder og styreleder i Norsk Smårolleforbund, Kjell-Gunnar Nilsen, som organiserer statister er provosert over Rubicon, som lager «Lilyhammer».

- Dette er jo ikke en statistrolle, men stand-in. De søker to statister som skal spille to av de mest profilerte karakterene i tv-serien, sier Nilsen.

Casting Vest søkte mandag etter stand-ins for skuespillerne Steven Van Zandt og Trond Fausa til opptak seinere denne uka. Honoraret er på 500 kr per dag.

- 500 kroner. Det er utrolig dårlig. Jeg var med på den forrige «Lilyhammer»-innspillingen, og det tok to måneder å få min statistlønn. Rubicon er blant de mest useriøse filmselskapene i Norge, sier Nilsen.

Kjell-Gunnar Nilsen bor på Lillehammer, men vil ikke være statist for tv-serien mer.

- Å være statist er ofte lange dager med lite mat og enda dårligere lønn. Men om vi boikotter, er det nok av folk som synes det er stas å være med for småpenger, sier Nilsen.

Reagerer
Rubicon-sjef, Lasse Hallberg, reagerer kraftig på Nilsens uttalelser.

<strong>PROVOSERT:</strong> Daglig leder i Smårolleforbundet, Kjell-Gunnar Nilsen. Foto: Privat
PROVOSERT: Daglig leder i Smårolleforbundet, Kjell-Gunnar Nilsen. Foto: Privat Vis mer

- Dette vet jeg ikke om jeg skal kommentere engang, det er latterlig. Har han fått et oppdrag bør han ha forhørt seg om hva det egentlig innebærer. Jeg ser ikke noen annledning til å kommentere dette gjennom Dagbladet. Han får gjerne henvende seg til oss direkte, sier Hallberg.

- Det er opp til hver og en om de vil ta en jobb eller ikke. Vi betaler i henhold til hva som er vanlig, fortsetter han.

- Men om han forrige gang ventet lenge på betaling, så beklager jeg det. Sånt skal ikke skje.

Filmforbundet
Sverre Pedersen i Filmforbundet, mener at man på sikt vil tjene på at statistet får anstendig betaling og behandling.

- Jeg mener at bransjen er tjent med å håndtere statister på en måte så de vil komme tilbake. At statistene er kompetente i forhold til det de skal gjøre er noe som sparer tid og penger.

Hallberg mener Pedersen ikke har satt seg inn i saken, og henvender seg tilbake til fagforeningslederen:

- I sammenheng med at vi lagde en serie for VGTV, kom det frem at Småfolleforbundet henvendte seg direkte til Norges Filmforbund og skuespillerforbundet for å være en del av dem, og ble avvist. Han bør finne den riktige bakgrunnen før han uttaler seg, sier Hallberg til Dagbladet.

<strong>REAGERER:</strong> Rubicon-sjef og produsent, Lasse Hallberg, sier de betaler statister i henhold til hva som er vanlig. Foto: Truls Brekke
REAGERER: Rubicon-sjef og produsent, Lasse Hallberg, sier de betaler statister i henhold til hva som er vanlig. Foto: Truls Brekke Vis mer

-Vi har ikke fått noen klager. Om noen vil klage i produksjonen må de gjøre det. Men tvert imot, det er meget hyggelig og god stemning på settet. Det kan alltids være noen som har en «bad hair day» som føler seg misfornøyde, men da skal vi lytte til hva som er problemet.

Skuespillerforbundet
Også leder av Norsk Skuespillerforbund, Hauk Heyerdahl, synes 500 kroner er lite for en statistrolle, og at stand-in-rollen som her beskrives synes mer som en liten skuespillerrolle.

- Det høres lite ut, men statister betales ofte ikke mer enn mellom 500-1000 kroner dagen, sier Hauk Heyerdahl til Dagbladet.

«Lilyhammer 2» startet innspillingen i januar i år. Første sesong gikk på tv i 2012, og hadde over én million seere i snitt.

Orginale søknadstekster

«Lilyhammer» søker etter stand-in til Steven van Zandt. Du må være litt kompakt, helst under 185 cm høy, være bosatt i Oslo-området, og du må kunne ro en robåt».

«Casting Vest søker etter stand-in for Trond Fausa til «Lilyhammer 2». Du må være bosatt i Oslo-området, være slank, og du må kunne padle en kajakk. Opptaksdag er torsdag, og fredag på dagtid i Oslo. Honorar: 500 kr per dag».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer