Omsorgsdebatt: Persaunet sykehjem ble landskjent da det daværende Høyrestyret i byen ville legge ned sykehjemmet, og sende sykehjemsbeboere ut av kommunen, skriver Arbeiderpartiets Geir Waage. Illustrasjonsfoto: Marit Rasmussen / NTB scanpix
Omsorgsdebatt: Persaunet sykehjem ble landskjent da det daværende Høyrestyret i byen ville legge ned sykehjemmet, og sende sykehjemsbeboere ut av kommunen, skriver Arbeiderpartiets Geir Waage. Illustrasjonsfoto: Marit Rasmussen / NTB scanpixVis mer

For Arbeiderpartiet er eldreomsorgen for viktig til å gjøres til et politisk spill

I 2011 gikk vi til valg på flere sykehjemsplasser og på å avskaffe uønskede dobbeltrom i Trondheim. Det har vi levert.

Meninger

Høyres Stine Hostad har 12. august et innlegg hvor hun bruker 95 prosent av spalteplassen på å skrive om Arbeiderpartiet og eldreomsorgen, heller enn å skrive om Høyres egen politikk. Det er forståelig med tanke på at Høyres alternative budsjett for i år ville medført et kutt til eldreomsorgen på nær 22 millioner kroner, samtidig som Høyre foreslo store kutt i eiendomsskatten.

Da Høyre styrte Trondheim på tidlig 2000-tall, bodde min morfar på Persaunet sykehjem. Persaunet sykehjem ble på den tiden landskjent da det daværende Høyrestyret i byen ville legge ned sykehjemmet, og sende sykehjemsbeboere ut av kommunen. Det ble opprettet transittavdeling for sykehjemspasienter, og eldre ble sendt tre timer utenfor byen fordi Trondheim manglet egne sykehjemsplasser. Det var full krise i eldreomsorgen.

Jeg er stolt av å ha vært med på den storstilte utbyggingen av sykehjemsplasser vi har hatt i Trondheim. Nær halvparten av alle nye sykehjemsplasser i landet de siste årene er blitt bygget i Trondheim. Det har vært nødvendig. I dag er det ingen med vedtak om langtids sykehjemsplass i Trondheim som må vente lenger enn seks uker før de får plass. Senest i år prioriterte Arbeiderpartiet og våre samarbeidspartier penger til 25 nye plasser i heldøgns omsorg. Høyre stemte imot. Det er helt grunnleggende når det skal gis omsorg at det eksisterer en plass å gi den.

Brukerundersøkelsene i eldreomsorgen de siste årene viser at det store flertallet av de eldre er godt fornøyd med tilbudet de får. Det er bra, men fortsatt finnes det for mange eksempler på eldre som ikke får den hjelp og omsorg de har rett til. Det er ikke akseptabelt. I Trondheim har vi heldigvis gode rutiner for å avdekke slik svikt. Arbeiderpartiet vil ha full åpenhet også om det som ikke virker, selv om det medfører at Høyre bruker mesteparten av sin spalteplass til å snakke om Arbeiderpartiets politikk for eldreomsorgen.

For Arbeiderpartiet er eldreomsorgen for viktig til å gjøres til et politisk spill. Å avdekke det som ikke virker er en forutsetning for å lære, og for å kunne rette opp feil. Arbeiderpartiet oppfordrer derfor de ansatte til å rapportere det når noe svikter. Og vi anbefaler andre kommuner til like systematisk å avdekke sine utfordringer i eldreomsorgen. Ikke for å bruke det til politisk spill, men for å sikre at de eldre får den pleien og omsorgen de har krav på.

I 2011 gikk Arbeiderpartiet til valg på flere sykehjemsplasser og på å avskaffe uønskede dobbeltrom på sykehjemmene i Trondheim. Det har vi levert. Vi skal fortsette å bygge flere sykehjemsplasser, men det viktigste løftet de neste årene er flere ansatte i eldreomsorgen. Vi skal gi de ansatte et kompetanseløft og tilbud om heltidsstillinger, og vi skal samarbeide med frivilligheten og Livsglede for eldre for å skape mer aktivitet på sykehjemmene. Det skal Arbeiderpartiet få til ved å prioritere eldreomsorgen. Derfor sier vi også nei til Høyres skattekutt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.