Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tobakk:

For at flere røykere skal kunne velge bort sigarettene, kreves tilgang på e-sigaretter og røykfri tobakk

Røykfrie alternativ til sigarettene er rett rundt hjørnet.

ALTERNATIVER TIL SIGARETTER: Nikotin er avhengighetsskapende, men det er bred enighet om at det ikke den som gjør folk syke – det er det røyken som gjør, skriver artikkelforfatter. Foto: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix
ALTERNATIVER TIL SIGARETTER: Nikotin er avhengighetsskapende, men det er bred enighet om at det ikke den som gjør folk syke – det er det røyken som gjør, skriver artikkelforfatter. Foto: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Til tross for opplysningskampanjer, forbud og høye avgifter, røyker 11 prosent av nordmenn hver dag og ytterligere 8 prosent av og til. Andelen røykere har falt sterk siden 2000, men det er fremdeles flere hundre tusen norske røykere som enten ikke får til eller ikke ønsker å slutte.

Ifølge prognosene i Verdens helseorganisasjon (WHO) vil andelen røykere synke, men antallet vil øke (på grunn av befolkningsveksten). Det er med andre ord ingen grunn til å lene seg tilbake.

All røyk er skadelig, uansett hva som brenner. Brennende sigaretter er hovedårsaken til røykrelaterte sykdommer, og man kan undres over hvorfor så mange likevel tar seg en røyk nå de vet hvor farlig det er.

Nikotin er avhengighetsskapende, men det er bred enighet om at det ikke er den som gjør folk syke – det er det røyken som gjør.

Det er et kappløp som nå pågår i tobakksindustrien. Tobakksselskapene, som for øvrig er overmodne for en modernisering, befinner seg i et paradigmeskifte, på vei bort fra sigarettene og over til produkter med redusert risiko.

For å kunne utkonkurrere sigarettene holder det ikke bare å utvikle et røykfritt alternativ. Røykerne må også foretrekke det og stumpe røyken helt for at skadereduksjonen skal bli et faktum.

Ny teknologi har gitt oss e-sigaretter, som de fleste har hørt om. I tillegg har det vokst frem en ny type produkter som varmer opp tobakken i stedet for brenne den. Ved å varme opp tobakken i stedet for å forbrenne den, reduseres skadelige stoffer.

På tampen av 2016 vedtok Stortinget å oppheve forbudet mot nye nikotin- og tobakksprodukter. Slik ble skadereduksjon en del av norsk tobakkspolitikk, og vi venter nå på forskriftene. Det vil være en unnlatelsessynd å ikke ta i bruk skadereduksjon som et verktøy.

Det vil være i strid med Stortingets vedtak, den internasjonale utviklingen, og neppe være til hjelp for dem som ikke får til å stumpe røyken. For at folkehelseminister Åse Michaelsen skal få realisert folkehelsepotensialet i skadereduksjon, må informasjon om e-sigaretter og oppvarmet tobakk tilflyte røykerne på et eller annet vis.

Hvis de røykfrie alternativene ikke gjøres tilgjengelig for røykere, vil valget for mange være å fortsette å kjøpe vanlige sigaretter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media