MGP 2021: Anmeldelse

For bra for MGP

Den beste låta denne uka har lite i MGP å gjøre, er jeg redd.

COMEBACK: Raylee (23) fra Tromøya utenfor Arendal gjorde stor suksess med låten «Wild» under MGP 2020 der hun kom til finalen i Trondheim. Nå er hun tilbake. Video: NRK. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka får vi presentert fem nye Melodi Grand Prix-låter. Nedenfor kan du lese hva Dagbladets anmelder mener om de fire som skal slåss om én plass i finalen 20. februar. Det blir neppe den beste låta som får finalebillett, og jeg blir ikke forundret om det blir Raylee som går videre.

MGP: Mandag 11. januar presenterer NRK de seks artistene som er forhåndskvalifisert til finalen, og de fire artistene som skal konkurrere i den første delfinalen førstkommende lørdag 16. januar. Video: NRK Vis mer

Kveldens beste låt er det nok Maria Solheim som står for. En norskspråklig neddempet perle som fort kan bli en gjenganger på radio – og kanskje en kommende nordnorsk klassiker. Et hyggelig gjensyn med Ketil Stokkan får vi også.

Lørdag får vi også presentert Stavangerkameratenes bidrag «Barndomsgater», som er direktekvalifisert til finalen.

UNG «VETERAN»: Daniel Johansen Elmrhari vant «Norske Talenter» for ti år siden - når forsøker han seg i MGP. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
UNG «VETERAN»: Daniel Johansen Elmrhari vant «Norske Talenter» for ti år siden - når forsøker han seg i MGP. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Daniel Owen: «Psycho»
Tekst og melodi: Daniel Elmrhari, Paria Ahmadzade, Marius Hongve, Henrik Høven, Patrick Brizard, Jørgen Troøyen og Leif Inge Fosen.

Bak artistnavnet Daniel Owen finner vi Ellingsrud/Oslo-artisten Daniel Johansen Elmrhari (21). Mange husker nok Daniel som 11-åringen som vant «Norske Talenter» på TV 2.

I dag er unggutten student, men sysler også mye med musikk - og det er R&B-sjangeren som står ham nærmest. «Psycho» ligger i dette landskapet, men låta føles uferdig - mer som en skisse enn som et ferdig produkt.

«Psycho» er i høyeste grad bassdreven, nærmest med subsonisk framdrift, lat og sløy. Det skjer utrolig lite de i tre minuttene den varer, bortsett fra de evinnelige gjentakelsene av ordet «Psycho», kan jo bli gal av mindre.

Det fine med MGP er at nye og kommende artister får prøve seg. NRK trenger stort tilfang av bidrag, men mange ender derfor opp som pausefyll og tidtrøyte.

EKTE VETERAN: Ketil Stokkan har levert musikk og underholdning i en mannsalder, også i MGP-sammenheng. Velkommen tilbake! Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
EKTE VETERAN: Ketil Stokkan har levert musikk og underholdning i en mannsalder, også i MGP-sammenheng. Velkommen tilbake! Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Ketil Stokkan: «My life is OK»
Tekst og melodi: Ketil Stokkan

Dette blir et gledelig gjensyn med en MGP-traver og en hedersmann i (nord-) norsk musikkliv. Ketil Stokkan (64) har skrevet seg inn i MGP-boka, også i den europeiske.

Han MGP-debuterte i 1983, og representerte Norge to ganger i en europeiske finalen, i 1986 og 1990. Mange av oss som sitter foran tv-skjermen lørdag og ser den andre delfinalen husker garantert han framførte sin «Romeo» med rød dress, en aldri så liten MGP-klassiker her hjemme, dette.

«My life is OK» er like jovial som artisten. Ketil Stokkan har en signatur, og den kommer også til syne her. «My life is OK» er en positiv låt, både i tekst og toner. Ingen stor poesi, men et viktig buskap i lyrikken her – om aksept.

Selve melodien er det ikke så mye å utsette på, selv om den er mer MGP-tilpasset enn slik jeg liker ham best: mer polert og mindre «rufs» her. Stokkan har sine røtter i bluesrock, og er en habil gitarist - og kunne med fordel latt denne siden kommet tydeligere fram.

TOMMEL OPP: Maria Solheim gir oss en nydelig sang med flott tekst og melodi, en vakker vise. Men den har neppe sjans i MGP-sikruset. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
TOMMEL OPP: Maria Solheim gir oss en nydelig sang med flott tekst og melodi, en vakker vise. Men den har neppe sjans i MGP-sikruset. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Maria Solheim: «Nordlyset»
Tekst og melodi: Andreas Gjone, Camilla North, Elsbeth Rehder, Torgeir Ryssevik og Maria Solheim

Det har vært stille rundt Maria Solheim et par-tre år nå, artisten som blir 39 år i morgen. Hennes forrige og sjette soloalbum kom i 2018. Solheim leverer alltid - også her. Men som MGP-vinner har «Nordlyset» like stor sjanse som fornuft i møte med konspirasjonsteoretikere.

Maria Solheim har hele tida vært en sober artist med troverdighet og god smak. Hun lener seg trygt i en utvidet visepop-sjanger - noe hun også gjør med sin MGP-debut «Nordlyset». I løpet av året skal hun etter planen komme ut med en ny plate.

«Nordlyset» er som et merinopledd av ypperste kvalitet, mykt og varmt. Solheim synger så nedpå, men likevel inderlig og med tilstedeværelse og trygghet - og formidler tydelig og troverdig det teksten handler om.

Her gir Maria Solheim meg assosiasjoner til Hekla Stålstrenga og Kari Bremnes. Hun tåler sammenlikning med tilsvarende kvalitetsartister, som ikke minst klarer å formidle en nordnorsk måte å se og formidle på.

«Nordlyset» kan bli en NRK P1-klassiker. Hadde den komme et par måneder før, ville jeg tatt den for en ny, kommende nordnorsk juleklassiker.

UKAS VINNER?: Raylee kan fort bli den som går videre finalen av disse fire. Hennes «Hero» er den mest skreddersydde til å gå videre til finalen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
UKAS VINNER?: Raylee kan fort bli den som går videre finalen av disse fire. Hennes «Hero» er den mest skreddersydde til å gå videre til finalen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer

Raylee: «Hero»
Tekst og melodi: Andreas Stone Johansson, Anderz Wrethov, Laurell Barker, Thomas Stengaard og Frazer Mac.

Raylee Charlotte Kristiansen (23) fra Arendal var en av fjorårets MGP-favoritter med låta «Wild», der hun kom til finalen i Trondheim. Det kan hende hun går til årets finale også, for hun blir garantert «et frekt fyrverkeri».

Sangen hun bringer til torgs i år er ikke så bra og fengende som fjorårets. «Hero» er en veldig typisk MGP-låt, som neppe har noen plass eller liv utenfor MGP-innhegningen. Den toner flagg umiddelbart med programmerte rytmer, ukuelig ståpåvilje og opptempo - i et litt for syntetisk preg.

«Hero» er rytmeinsisterende: programmert bass og trommer er selve lokomotivet. Vokalen er innelukket og ullen. Dersom noen har sperret henne inni en tørketrallen med en mikrofon, så er det dårlig gjort - også som idé. Raylee kan synge, og langt bedre enn dette.

«Hero» er grunn låt uten noe dybde, et klart lavterskeltilbud i MGP-sammenheng. Men den har likevel et mer fengende mellomspill og refreng. Dette er en veldig MGP-definert låt, skreddersydd for å gå videre til finalen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer