For bra for Norge

Er Surferosa neste band som får napp utenlands mens en samlet norsk platebransje står og klør seg i hodet?

Surferosa-vokalist Mariann Thommassen ble intervjuet i forrige FREDAG. Les Hei, Sveis.

Röyksopp fikk kontrakt med Wall of Sound i London. Kings of Convenience fikk napp hos Source i Paris. St. Thomas gikk via lille Racing Junior fra Grensen i Oslo til tyske City Slang. Er Surferosa neste band som får napp utenlands mens en samlet norsk platebransje står og klør seg i hodet?

  • Surferosa har hatt et eventyrlig år i den norske undergrunnen.
De har overbevist stort med Zoom-turné, en sterk debut-ep («To Russia With Love»), Bylarm-konsert og seinest med en forrykende oppvisning på Quart-festivalens avslutningsdag. De hadde en mindre radiohit med «Disco Love» tidligere i år, og nå er de på NRK Petres A-liste med den nye singelen «Lovely Lipstick».

  • Likevel våger ikke de artist- og repertoaransvarlige på norgeskontorene til de store selskapene å ta i bandet med ildtang.
De vil aldri klare å få et band som leker med østeuropeisk estetikk og popkitsch til å roe seg ned og bli mer strømlinjeformede. Plateselskapene aner rett og slett ikke hvordan de skal forholde seg til eller markedsføre bandet. Til det er Surferosa altfor sterke.

  • Den nye selvtilliten i norsk platebransje stikker foreløpig ikke dypere enn at de store selskapene stort sett tar til seg trivelige popband og lettformelige singer-songwriter-typer av begge kjønn.
Høstdebutant Vidar Vang har fått lov av Virgin til å bli produsert av garasjerockfantasten Cato «Salsa» Thomassen. Det er friskt satset, og et hederlig unntak.

  • Surferosa, med utspring fra Distriktshøgskolen i Bø, representerer alt som blir sett på som skummelt hos den etablerte platebransjen:
De er egenrådige, visuelle og tydelige både musikalsk og imagemessig. Naturtalentet Mariann Thomassen er stjernemateriale i seg selv, der hun traver fram og tilbake på scenen i turndrakt og med en sveis stylisten til Briskeby-Lise har mareritt om, som en krysning mellom Debbie Harry og Nina Hagen. Hun fronter et drivende godt powerpopband som allerede har bevist at de kan lage hits. De er rett og slett et av landets tøffeste og beste band. Antakeligvis for tøffe og for bra for Norge.

Les mer på hjemmesidene til Surferosa.

FRONTFIGUR:</B> Naturtalentet Mariann Thomassen er stjernemateriale i seg selv, der hun traver fram og tilbake på scenen i turndrakt og med en sveis stylisten til Briskeby-Lise har mareritt om, som en krysning mellom Debbie Harry og Nina Hagen.