DEBATT

For Buddha, nasjon og rase

Buddhismen oppleves av mange som en «fredens religion», som ikke begår vold eller overgrep. En ny film utfordrer dette bildet, samtidig som det viser oss ondskapen i all dens joviale banalitet.

NASJONALISTISK MUNK: - Ondskapen i «The Venerable W» blir dobbelt så mørk og uutgrunnelig nettopp fordi den kobles med et barnlig smil og en avslappet, behagelig stemme som vi er vant til å assosiere med østlig visdom og som får Wirathu til å virke langt yngre enn sine 46 år. REUTERS/Soe Zeya Tun
NASJONALISTISK MUNK: - Ondskapen i «The Venerable W» blir dobbelt så mørk og uutgrunnelig nettopp fordi den kobles med et barnlig smil og en avslappet, behagelig stemme som vi er vant til å assosiere med østlig visdom og som får Wirathu til å virke langt yngre enn sine 46 år. REUTERS/Soe Zeya Tun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Burmas Osama Bin Laden. Den buddhistiske terrorens ansikt. Dette er bare noen av navnene på den burmesiske buddhisten Wirathu. I flere tiår har han spredt hat mot landets islamske minoritet, rohingyane, noe som har fått ham fengslet men også gjort ham til en helt for mange burmesere.

I tillegg til å være munk er Wirathu ideolog for den ultranasjonalistiske 969-bevegelsen, viet til å beskytte buddhistisk og burmesisk kultur mot islamsk ekspansjon. At rohingyaer har blitt fratatt statsborgerskapet og at minst tusen rohingyaer har blitt drept og 600 000 drevet på flukt siden 2011, i det som blir beskrevet som et lærebokeksempel på etnisk rensing, hindrer ikke Wirathu og bevegelsen hans fra å betrakte dem som en dødelig trussel. Blant kjernesakene er forbud mot konvertering, og mot å la buddhistiske kvinner gifte seg med ikke-buddhistiske menn.

Den nye dokumentarfilmen The honorable W viser Wirathu i all sin uhygge. Vi møter ham først sittende på et podium foran hundrevis av andektige tilhørere, mens han holder han en preken der muslimer sammenlignes med den afrikanske vandremallen, en glupsk og kannibalistisk rovfisk som formerer seg raskt og ødelegger innsjøene der den blir introdusert. Deretter instrueres tilhørene i å alltid foretrekke buddhister foran muslimer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer