TROVERDIGE: Ila-samtalene styrker Cappelens forklaring. Det vi ikke får høre, er opptak av avhørene som andre politifolk gjorde med Cappelen i samme periode. Der fortalte han nemlig en helt annen historie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TROVERDIGE: Ila-samtalene styrker Cappelens forklaring. Det vi ikke får høre, er opptak av avhørene som andre politifolk gjorde med Cappelen i samme periode. Der fortalte han nemlig en helt annen historie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

For Cappelen virker sannheten knekkende likegyldig

Å redde seg selv.

Kommentar

Gjermund Cappelens troverdighet har økt de siste to dagene, gjennom avspillingen av og utspørringen om de såkalte Ila-samtalene.

Lydopptakene av de første samtalene mellom storsmugleren og spanere fra Asker og Bærum politidistrikt er viktige fordi de dokumenterer at Cappelens forklaring på viktige punkter har vært konsekvent helt siden arrestasjonen.

Cappelen omtalte seg selv om en viktig informant for Oslo-politiet. Og han sa at grunnen til at han ikke hadde blitt tatt før, var at han fikk hjelp av Eirik Jensen.

En desperat Cappelen smurte tykt på. Til spanerne omtalte han Jensen som et dyr, kalte ham livsfarlig og påsto at politimannen kunne finne på å skyte mot kolleger som ville arrestere ham.

Samtalene er tatt opp i skjul og gir et interessant innblikk i en politimetode som sjelden blir presentert i retten. De er med på å understreke hvor spesiell saken mot Jensen er.

ANKESAK: Reporter Angelica Hagen og kommentator Martine Aurdal gir deg siste nytt i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Spanerne var ikke interessert i Cappelens narkotikavirksomhet, de var interessert i å få ham til å fortelle om han samarbeidet med en politimann. Allerede i andre samtale fikk de et navn.

Som storsmugleren selv sier det: Han var i forhandlingsmodus, ute etter å slippe billigst mulig unna. Da han forsto hva politifolkene var ute etter, kom Cappelen raskt på tilbudssiden. Alt da sa Cappelen at han hadde betalt Jensen for beskyttelse i mange år, blant annet gjennom oppussing av et bad.

Det vi ikke får høre, er opptak av avhørene som andre politifolk gjorde med Cappelen i samme periode. Der fortalte han nemlig en helt annen historie.

«Jeg sa masse rart, masse rør. For å forminske min rolle, egentlig, for å slippe billigst mulig unna», sa Cappelen onsdag om de samtalene.

For Cappelen spiller det tilsynelatende ingen rolle hva som egentlig er sannheten og ikke. Han er villig til å si hva som helst for å redde seg selv.

Overfor spanerne som var ute etter Jensen, fortalte Cappelen ivrig om egen virksomhet og hvordan Jensen hadde hjulpet ham med den. Men overfor politifolkene som var ute etter ham for narkotikavirksomheten, nektet han for alt han kunne.

Så lenge storsmugleren har trodd det har vært mulig å lyve seg unna noe som helst, har han løyet. Derfor tok det et helt år før han sluttet å blånekte på mest mulig i narkotikasaken. Fremdeles inkriminerer Cappelen ingen andre i sitt narkotikanettverk som ikke allerede er dømt; han er også nøye på å ikke snakke dem inn i mer enn det de er dømt for.

Cappelen har altså tilpasset sin forklaring etter bevisene han har blitt forelagt, og uttalt seg på den måten han har trodd han ville tjene mest på. Det gjør han så lett og uanstrengt at han ikke har problemer med å opprettholde høyst ulike forklaringer til ulike politifolk gjennom lang tid.

For påtalemyndigheten er det viktig at juryen får høre opptakene selv, siden det at denne delen av forklaringen har vært konsekvent, er med på å øke troverdigheten til Cappelens forklaring.

For forsvarerne er viktig å vise Cappelens motivasjon i disse samtalene og at politiet stilte ledende spørsmål. De mener også at mye i denne forklaringen ikke henger på greip. Det får vi garantert høre mer av fra John Christian Elden i neste uke.