DEBATT

Debatt: Fredsavtalen i Colombia

For colombianerne er det ikke vesentlig om volden kalles «krig» eller «kriminalitet»

Fredsavtalen i Colombia betyr ikke slutten på volden i Colombia. Dertil er de økonomiske interessene som står på spill for store.

FRED: Colombianere som feiret fredsavtalen mellom FARC og regjeringen, 24. august 2016. Foto: AP Photo/Fernando Vergara.
FRED: Colombianere som feiret fredsavtalen mellom FARC og regjeringen, 24. august 2016. Foto: AP Photo/Fernando Vergara. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Colombias regjering og FARC geriljaen undertegnet 24. august i år en endelig fredsavtale. Avtalen betyr at FARCs krig mot staten som har vart i 52 år nå er slutt.

Konflikten i Colombia har siden 1964 ført til at mer enn 230 000 mennesker har mistet livet. Det er fattigfolk på landsbygda som i all hovedsak har måttet lide som følge av de ulike grupperingenes voldshandlinger. Over- og middelklassen i de store byene i Colombia har derimot nesten ikke vært berørt av krigen.

Siden narkotikaproduksjonen tok til på slutten av 1970 tallet har konflikten gradvis dreid seg mindre om politikk og mer om kontroll over illegale økonomier. Narkotikahandel er den mest kjente, men i Colombia finnes det et utall andre kriminelle inntektskilder som f.eks. illegal utvinning av gull, smugling og ikke minst en massiv korrupsjon.

Tenketanken Insight Crime anslår at inntektene fra de illegale økonomiene i de områdene FARC har innflytelse utgjør en milliard dollar i året og at FARC står for 40 % av verdens kokainproduksjon.

Fredsavtalen med FARC er et historisk gjennombrudd. Avtalen innebærer at FARC skal levere inn alle sine våpen. FARC vil bli et politisk parti, og FARCs medlemmer vil få amnesti. De av FARCs medlemmer som har begått krigsforbrytelser skal fortelle sannheten og vil bli fratatt friheten for 5-8 år. Ofrene skal få oppreisning og ikke minst skal det gjennomføres en omfattende jordreform i Colombia som i teorien skal fjerne årsakene til at konflikten oppstod i første omgang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer