DEBATT

For de med tjukkest lommebok

Gårdbruk på det sentrale østlandet er allerede for dyre.

GÅRD: Skal bare rike få kjøpe?                                       Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GÅRD: Skal bare rike få kjøpe? Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er en av de heldige unge som har odel på gård og vil ta over. Eidsberg i Østfold, der jeg kommer fra, ligger en snau time fra Oslo.

I likhet med andre områder nært hovedstaden er det her et økt press på jorda. Landbruksnæring får konkurranse fra storsamfunnets behov for vei og næringseiendommer.

Når regjeringa nå foreslår å oppheve konsesjonsloven, kan resultatet bli at landbruksnæringa taper for utbyggerne og eiendomsspekulantene.

I dag er konsesjonsloven et virkemiddel for å opprettholde matproduksjon på norske landbrukseiendommer. Det har den gjort i over 100 år. Priskontrollen har ført til at økonomien fra produksjonen på gården har satt prisen på eiendommen, ikke prisene i eiendomsmarkedet for øvrig. Boplikta har bidratt til levende bygder.

Nå vil regjeringa rasere hele loven og gi kapitalen tilgang til landbrukseiendommene. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug hevder at det skal gi flere bønder mulighet til å drive gard.

Men jeg kjenner få bønder under 50 år som har råd til å kjøpe seg gard på det åpne markedet i dag. Jeg synes mange gardsbruk på det sentrale Østlandet er høyt priset allerede, selv når prisene skal være regulert av priskontrollen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer