KUNSTEN I Å NEKTE: «Jeg nekter» kunne vært tittelen på hele hans forfatterskap, sa juryleder Tone Selboe da hun delte ut Gyldendalprisen til Per Petterson i dag. Men det er ikke fordi karakterene er sure. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
KUNSTEN I Å NEKTE: «Jeg nekter» kunne vært tittelen på hele hans forfatterskap, sa juryleder Tone Selboe da hun delte ut Gyldendalprisen til Per Petterson i dag. Men det er ikke fordi karakterene er sure. Foto: NINA HANSEN / DagbladetVis mer

«For den som har, til ham skal det bli gitt, og han skal ha overflod»

Per Petterson måtte ty til Bibelen da han vant årets Gyldendalpris.

(Dagbladet:) Per Petterson er årets vinner av Gyldendalprisen, men den kritikerroste forfatteren er ikke fremmed for gjeve priser. Tidligere har han vunnet både Independent Foreign Fiction Prize og Nordisk råds litteraturpris.

- Da jeg fikk den telefonen så kom jeg på det bibelske ordtaket: «Den som har skal få, og få i overflod, mens den som intet har skal fratas det siste han har». Jeg skal visst bare få enda mer. Det er forunderlig, sier han til Dagbladet. 

Begrunnelsen?
Den var ganske utførlig, og det var interessant å høre på. Fine ord, og ordentlig snakk -  ikke bare sånn tull. Har jo ikk elest alle bøkene mine selv, så det var fint å høre enm som hadde gjort det sammenhengende. Det er jo spesielt at dette er for et helt forfatterskap, man får kanskje ltit mer selvtillit av det.

Kanonisert levende Prisen ble utdelt på Gyldendalhuset i dag.

- Det er en risikosport å utrope samtidsforfattere til klassikere - til den slags behøves det distanse — i tid, og kanskje også i rom, sa litteraturprofessor Tone Selboe under pristalen.  

- Men allerede nå kan vi fastslå at han i alle fall tåler gjenlesning, Petterson. Ja, ikke bare tåler det, men at bøkene faktisk blir bedre og bedre for hver gang man leser dem. «Og sånn er det jo med noen bøker. Det er derfor de kalles klassikere», for nå å låne hans egen formulering.

Gyldendalprisen er en fri forlagspris som deles ut hvert år, med en premie på 400 000 kroner. Lista over tidligere vinnere er et stjernegalleri over norske samtidsforfattere - Dag Solstad, Jo Fosse, Jan Erik Vold, Lars Amund Vaage, Vigdis Hjorth, Tomas Espedal og Karl Ove Knausgård har alle vunnet de siste 16 årene.

Før det het prisen Gyldendals legat, som ble utdelt første gang til Olav Duun i 1934.

Rik begrunnelse Juryen leverte en utførlig begrunnelse for hvorfor de nå vil belønne Petterson med 400 000 kroner for hele sitt forfatterskap.

Tone Selboe berømmet hvordan han «kobler det individuelle og det kollektive, fortid og nåtid, og viser hvordan én enkelt hendelse kan sette et absolutt og uavvendelig skille mellom før og etter».

Med juryen bak seg berømmet hun «sansen for stedet, lengselen etter bestemte steder og forankringen i bestemte steder, enten det er skogsområder i det indre av Østlandet, Danmarks vestkyst eller drabantbyen for den saks skyld». Og hvordan vi som lesere er «vitne til hvordan landskapet forandrer seg i takt med hovedpersonens gradvise innsikt i sin egen historie».

Nektekunst Til slutt sa hun at hans siste bok «Jeg nekter» kunne vært tittelen på hele hans forfatterskap. «(...) ikke fordi Pettersons personer er sure eller negative, slett ikke, men som en påminnelse om den kraften som ligger i disse ordene og denne livsholdningen. (...) Menneskene i hans verden er preget av en uforsonlighet og en vilje, på godt og vondt; de finner seg i mye, men ikke i alt, de nekter, og de fornekter. Det er uansett ingen billig trøst å få hos Petterson, skorpen rives av sårene og det er bare å holde ut, eller synke — når dét er eneste utvei».

Skildringen av relasjonen mellom karakterene Jim og Tommy i boka blir beskrevet som «presis, brutal og sanselig, båret av et nesten selvlysende språk. Det dirrer av levd liv».

- Begrunnelsen var full av fine ord, og ordentlig snakk -  ikke bare sånn tull, sier Petterson selv.

- Jeg har jo ikke lest alle bøkene mine selv, så det var fint å høre fra en som hadde gjort det sammenhengende. Det er jo spesielt at denne prisen er for et helt forfatterskap - det er bra for selvtilliten!

Et fond for Pers hybel I fjor sa Knausgård at han skulle bruke de 400 000 priskronene på å betale skatt og kjøpe gressklipper.

Hva sier Per Petterson, etter å ha vunnet Gyldendalprisen 2012?
- Jeg skal vel sette pengene inn på en konto, så jeg kanskje kan kjøpe meg en liten hybel i byen snart - hvis prisene bare går litt ned. Nå kan jeg liksom ikke ta en pils med gutta uten å måtte ligge på hotell.