Før det er for sent

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMA: Miljøvernminister Erik Solheim reiste til toppmøtet i Bali med følgende beskjed: «Temperaturen på jorden kommer til å stige med minst to grader celsius. Vi må gjøre alt vi kan for å tilpasse oss denne klimaendringen og sørge for at temperaturøkningen ikke blir enda større.»

To grader fra eller til, hva gjør vel det? Ufattelig mye. Ved en temperaturstigning på to grader vil minst 30 % av jordens arter være dømt til utryddelse. Sommerfugler er i stand til å forflytte seg til nye leveområder (habitater) med en rate av to kilometer per tiår; små biller kun en tiendedel av dette. Gitt at slike arter trenger å flytte seg tre kilometer per år for å holde tritt med temperaturøkningen – de er dømt til å bukke under.

I Arktis er isområder tilsvarende femten ganger Storbrittanias størrelse smeltet i år. Det brenner et rødt lys for isbjørn, hvalross og ringsel. Eller for å skifte geografisk fokus: Ved en økning på to grader vil halvparten av de 163 artene trær som så langt er kartlagt på Cerradosavannen i Brasil, forsvinne; det vil også 60 % av artene som i dag holder til i Sør-Afrikas berømte Kruger nasjonalpark. Torsken vil forsvinne fra oppvarmede norske farvann og bli russisk. Den norske rødlisten er lang som en ny varm norsk vinter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer