Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Før det er for sent

KLIMA: Miljøvernminister Erik Solheim reiste til toppmøtet i Bali med følgende beskjed: «Temperaturen på jorden kommer til å stige med minst to grader celsius. Vi må gjøre alt vi kan for å tilpasse oss denne klimaendringen og sørge for at temperaturøkningen ikke blir enda større.»

To grader fra eller til, hva gjør vel det? Ufattelig mye. Ved en temperaturstigning på to grader vil minst 30 % av jordens arter være dømt til utryddelse. Sommerfugler er i stand til å forflytte seg til nye leveområder (habitater) med en rate av to kilometer per tiår; små biller kun en tiendedel av dette. Gitt at slike arter trenger å flytte seg tre kilometer per år for å holde tritt med temperaturøkningen – de er dømt til å bukke under.

I Arktis er isområder tilsvarende femten ganger Storbrittanias størrelse smeltet i år. Det brenner et rødt lys for isbjørn, hvalross og ringsel. Eller for å skifte geografisk fokus: Ved en økning på to grader vil halvparten av de 163 artene trær som så langt er kartlagt på Cerradosavannen i Brasil, forsvinne; det vil også 60 % av artene som i dag holder til i Sør-Afrikas berømte Kruger nasjonalpark. Torsken vil forsvinne fra oppvarmede norske farvann og bli russisk. Den norske rødlisten er lang som en ny varm norsk vinter.

Faktum er at ca. en million arter, som har utviklet seg på jorden gjennom millioner av år, i løpet av levetiden til en generasjon av en art – mennesket – kan bli dømt til utryddelse. Det moderne mennesket som er metafysisk ensomt ved å ikke anerkjenne egenverdi for naturen, handler med en til nå uerfart «økologisk ensomhet» som konsekvens: Mennesket vil i overskuelig fremtid kun ha selskap av seg selv. Livsgrunnlaget ødelegges i rasende tempo. Si «hysteriske dommedagsprofetier» og jeg svarer «gårsdagens forskningsresultater» med iboende konsensusbasert forsiktighet.

Artsutryddelsen har flere årsaker enn utslippene av drivhusgassen Co2. Overgang til biodiesel er intet bærekraftig alternativ. Biodiesel fremstilles av palmeolje, som nå i eksplosivt tempo legger beslag på enorme arealer av dyrkbar mark i allerede hardt pressede områder som brasiliansk Amazonas. Det finnes ingen «technical fix», herr statsminister; de er skinnløsninger, blår i øynene som ikke går til årsakene.

Det mest urealistiske av alt er å tro, og handle som om, det går bra å fortsette som før: Med stadig flere flyreiser og shopping langt hjemmefra av varer transportert langt bortefra. Fortsatt økonomisk vekst overbelaster klodens tåleevne. Økonomi forutsetter økologi, produksjon og konsum forutsetter liv, biodiversitet, artenes intakthet.

Meldingen er klar, ikke sant Solheim, Halvorsen og Stoltenberg? Nemlig: Gasskraftverkene på Kårstø og Melkøya må stenges. Samferdselsmyndighetene må gripe inn og stanse flyselskapenes prismessige race mot bunnen. For: Som forbrukere klarer vi ikke å begrense egen atferd slik vi økologisk betraktet er nødt til. Vi trenger å tvinges i riktig retning: At varer og tjenester som bidrar mest til størrelsen på våre artsutryddende økologiske fotavtrykk, begrenses eller fjernes. At det tilgjengelige og lovlige skadelige, blir utilgjengelige. For livets skyld. Ikke i – eller innen – 2030 eller 2050. Nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling