NY STRAFF: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sa i helga han satset på å innføre ungdomsstraff fra neste år.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NY STRAFF: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sa i helga han satset på å innføre ungdomsstraff fra neste år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Før det går gærent

Justisminister Anders Anundsen er på riktig spor når han vil følge opp unge kriminelle tettere.

Kommentar

Denne uka sitter 15 gutter mellom 16 og 20 år på tiltalebenken for ran eller vold. Åtte er under 18 ifølge Aftenposten. Omtrent samtidig kommer meldingen om at 59 er blitt ranet i Oslo de siste to ukene. Og ranerne er ofte unge.Hvorfor berører det så sterkt? Sannsynligvis fordi vi kjenner noen som har opplevd utryggheten og ydmykelsen i å bli ranet. Vi leser at noen unge kriminelle skryter av det på sosiale medier, og at det regnes som modig å rane folk fordi man møter offeret ansikt til ansikt. Det er provoserende og det går ut over tryggheten. Samtidig kan det være like vondt å kjenne noen som er i ferd med å skli ut, og se at altfor lite gjøres for at den det gjelder skal endre kurs.

Når det gjelder ran er følelsen av bølge litt overdrevet. I 2011 ble det anmeldt 862 ran i Oslo. I 2012 ble det anmeldt 798. Hittil i 2013 er det registrert 655 ifølge NRK. Ingen vil si seg fornøyde med det, men det er altså ikke markant mer i år. Det har vært en del fokus rundt hvilke land foreldrene til en stor del av ranerne kommer fra. Men det er egentlig irrelevant. Som Akhtar Chaudhry skrev i Dagbladet forrige uke, om radikaliserte muslimske ungdommer: De er våre ungdommer og vårt ansvar. De det gjelder som er asylsøkere under 18, er også barn. La dem få hjelp uavhengig av om de blir her eller ikke. Det er tross alt ikke snakk om hundrevis.

Frp's nye justisminister Anders Anundsen sa i helga han satset på å innføre ungdomsstraff fra neste år. Unge mellom 15 og 17 som har begått alvorlige eller gjentatte kriminelle handlinger skal kunne dømmes til ungdomsstraff. Dette skal være en mellomting mellom samfunnsstraff og ubetinget fengsel, hvor sosial kontroll skal erstatte fysisk kontroll. Straffen skal gjennomføres av konfliktrådet via en ungdomskoordinator. Det kalles sammen til et stormøte som kan involvere alt fra barnevern og kriminalomsorg til skolen og lederen av fritidsklubben. Hvis offeret vil kan han/hun delta. Dette skal munne ut i en plan som har varighet fra seks måneder til to-tre år.

Ordningen ble initiert av de rødgrønne og er testet ut i Telemark og Sør-Trøndelag siden januar i fjor. Resultatet gir grunn til forsiktig optimisme, under ti prosent av dem i Sør-Trøndelag har hatt tilbakefall, mot hundre prosent av de 150 mellom 15 og 17 var innom et fengsel mellom 2005 og 2010. Det er for tidlig å konkludere, men det føles som et skritt i riktig retning.

63 prosent av dem under 18 som ble registrert med straffbare forhold i 2012 ble registrert for første gang. Vi vet at det hjelper å rykke inn tidlig og følge opp tett. Når det lykkes er resultatet bedre for alle: Den fortvilte pappaen som sto fram i Aftenposten og fortalte at alle fire sønnene var blitt ranet. Femtenåringen Burhan Ahmed i samme avis som ikke tør å ta telefonen når den ringer, av frykt for at noen skal stjele den. Og dem det ikke står om i avisene, som kanskje hadde ressurspersoner rundt seg som fikk dem ut i tide.

Det tar en landsby å oppdra et barn, sies det, og dersom målet med ungdomsstraff er å involvere hele «landsbyen», høres det ut som en god idé. Men når man ser at ti trettenåringer ble anmeldt for 17 ran i fjor, og alle som har gått på barneskolen ser at noen tidlig utmerker seg i negativ retning, kreves det mer. Barnevernet må styrkes, politiets grupper som jobber spesifikt med ungdomsgjenger må styrkes og ungdom må ha andre tilbud enn å henge i byen. Med dette bakteppet er det mildt sagt foruroligende at Oslo kommune kutter støtten til biblioteker og ikke satser hardere på fritidsklubber og andre tilbud for unge.

Tidlige inngrep gir bedre muligheter for å lykkes med Anundsens mål om å hjelpe ungdommen til et «normalt liv med familie skole og arbeid». Her bygges framtida.