OFFENTLIG:  Bare glem å twitre for egen regning. Du kan ende med å måtte betale en høy pris.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OFFENTLIG: Bare glem å twitre for egen regning. Du kan ende med å måtte betale en høy pris. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

KOMMENTARER

For egen regning

Sosiale medier er ikke et privat vennelag. Alt du skriver og legger ut kan bli brukt mot deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Mannen som hetset Eskil Pedersen på det groveste på Facebook, trodde han var blant venner. Facebook-profilen er lukket; det vil si at bare personer han har godtatt kunne lese tiraden han la ut mandag kveld.

Det tok likevel ikke lang tid før innlegget var spredt utenfor den utvalgte krets. Dagen etter fikk han sparken som tilkallingshjelp for Stortingets referentseksjon. Stortingets administrasjon mente ytringen stred mot det etiske regelverket, som også gjelder når ansatte ikke er på jobb.

Mannen selv hevder han ikke hadde ytret seg offentlig, men Datatilsynet er ikke i tvil om at en melding som kan leses av flere hundre personer, er offentlig. Straffeloven er nylig endret med sikte på ytringer på nettet, og i forarbeidene slås det fast at ytringer som går ut til flere enn 20- 30 personer er offentlig.

Da vet vi hvor loven setter grensen. Men ytringer kan få ubehagelige konsekvenser, selv om de ikke er straffbare. Flere liknende episoder de seinere åra, tyder på at selv erfarne nettbrukere og samfunnsdebattanter har problemer med å forstå at de opererer i et offentlig rom. Det er lett å skjønne hvorfor. Tonen i sosiale medier er uformell og gjerne litt sleivete, tempoet hurtig. Det saklige og det personlige veves inn i hverandre som i en samtale rundt et kafébord, og man kan av og til mistenke at enkelte burde vært nektet servering.

Men nettet er også sammenliknet med et gammeldags torgmøte, og da er det lettere å se at ytringer foran flere hundre frammøtte, er offentlig. Hvis avsenderen dessuten har offentlig interesse, er faren for at budskapet spres videre overhengende. Selv ukjente tvitrere opplever jevnlig å bli sitert i pressen.

Mange tror de kan fraskrive seg ansvar ved å forsikre at de tvitrer for egen regning og som privatperson. Det kan de glemme. Særlig politikere og offentlig ansatte må skjønne at de er uløselig knyttet til jobben, selv når de sitter hjemme i sofaen. Men andre bør også stille seg kontrollspørsmålet: Vil jeg at sjefen min, kolleger eller kunder skal lese dette?

Det er ingen grunn til å få panikk og stenge kontoen. Nettet er og skal være romslig. Som ivrig bruker har jeg selv latt meg rive med, og det er tilgivelse for det. Men jeg har ingen illusjon om at jeg kan opptre privat i et lukket rom, bortsett fra på familiens FB-side. Den har under 20 medlemmer. På den annen side er det sjelden vi injurierer noen der. Det sparer vi til familiemiddager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer