DEBATT

Hersketeknikker:

For ei megge!

Hvorfor er en mann «trygg i rollen sin, og godt forberedt», mens en kvinne er «sånn typisk flink pike»?

HERSKETEKNIKK: Det er noe uendelig trist over å karakterisere kvinnelige ledere som «flink pike». For det første er det vanskelig å se hvorfor det er et problem å være flink.

For det andre er «flink pike-syndromet» alt for mange unge jenters forferdelige virkelighet, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
HERSKETEKNIKK: Det er noe uendelig trist over å karakterisere kvinnelige ledere som «flink pike». For det første er det vanskelig å se hvorfor det er et problem å være flink. For det andre er «flink pike-syndromet» alt for mange unge jenters forferdelige virkelighet, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Hun er sånn typisk flink pike» eller «Det er noe med formen hennes». Jeg vet ikke hvilken av disse to karakteristikkene som irriterer meg mest. Bruken av omtalen «pike» om en moden kvinnelig toppsjef er så perfid i sin nedlatenhet, at verken jeg eller andre voksne damer engang vil vurdere å påtale det.

En mannlig leder får sjelden omtalt sin «form» i nedsettende ordelag – menn er jo «tydelige» eller «bestemte». For kvinnelige ledere er det ofte «formen hennes» eller «stilen» som «det er noe med».

Dette er det selvsagt umulig å gå i rette med – da blir det kontret med at man nettopp bekrefter sin eksplisitte stil/form, eller «tydelighet» som man sier om menn.

«Magda var ei megge», står det om en av mine formødre i ei bygdebok på 1500-tallet. Det var stort sett menn som hadde eiendom og posisjoner på den tiden, og kvinner var sjelden omtalt i bygdebøkene. Det var nok derfor noe spesielt med Magda.

Hun «greidde sakene betre enn mangein kar», står det. Det var jo ikke rart hun var «ei megge»! Fem hundre år etter megge Magdas tid, har mye heldigvis endret seg, men trangen til å tillegge sterke kvinner nedsettende egenskaper lever i beste velgående.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer