Anmeldelse: Tiril Broch Aakre, Mødre og døtre

For en bok!

Nydelig, varsomt, ærlig og rasende om en mors selvmord.

STERK ROMAN: Tiril Broch Aakre mistet moren i selvmord. Nå har hun skrevet roman om temaet. Foto: NTB SCANPIX
STERK ROMAN: Tiril Broch Aakre mistet moren i selvmord. Nå har hun skrevet roman om temaet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

15 juli 2017 døde moren til Tiril Broch Aakre. Hun hadde fått permisjon fra sykehuset, der hun var innlagt fordi hun var suicidal. Hun reiste hjem til sin tomme leilighet og tok sitt eget liv. Det gikk ni timer fra moren brøt ringeavtalen med sykehuset til hun ble funnet av nødetatene. Da har sykehusets vakt ringt fortvilet rundt, til hjemmesykepleien, ambulanse og politi, for å få noen til å dra innom moren. Ingen hadde tid.

Dette har Aakre vært åpen om i en NRK-kronikk. Nå har hun skrevet en roman om samme tema.

«Så brutalt og ubegripelig. Sette fra seg skoene pent, reise seg fra sofaen, fire ned persiennene, og så gå ut av stuen, over terskelen, og inn i mytologiens og de greske tragedienes rike», skriver datteren i denne boka, som både er et varmt og nydelig portrett av en høyt elsket mor, en fortelling om det periodevis vanskelige forholdet mellom mor og datter, og en ramsalt kritikk av psykisk helsevern.

Ingen diagnose

Fortelleren vokste opp hos sin far, etter at moren flyttet ut da hun og søsteren var små. Moren levde et ustabilt liv, bodde hos et utall ulike kjærester, noen ganger hos venner, andre ganger i en leilighet. Hun var skarp og intelligent, utdannet sosiolog, jobbet i perioder i et reklamebyrå og som foreleser. Hun var aldri var med på å feire døtrenes fødselsdager, jul eller 17. mai. Men hun snakket med døtrene hver dag, tok dem med på eventyrlige og impulsive reiser, skrev brev og små lapper om alt fra litteratur til gode råd. Ettersom barna ble eldre, forsto de at noe var galt. Moren fikk aldri en ordentlig diagnose, men gikk på tunge medisiner og ble en periode behandlet for bipolar lidelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer