Anmeldelse: Oskar Mendelsohn, Jødenes historie i Norge

For en bok!

Å kjenne til Oskar Mendelsohns bok om jødenes historie i Norge, er et dannelseskrav. Nå er verket endelig ute i samlet utgave.

MØRK HISTORIE: Fangeskipet Donau fotografert i 1942, med 530 norske jøder ombord, på vei til konsentrasjonsleirene. Foto: NTB SCANPIX
MØRK HISTORIE: Fangeskipet Donau fotografert i 1942, med 530 norske jøder ombord, på vei til konsentrasjonsleirene. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med sin historiebok om jødene i vårt land, risper Oskar Mendelsohn (1912-1993) i vår nasjonale selvgodhet.

Han har gitt oss en lavmælt saga om en minoritets søken etter å bevare sin identitet, i en europeisk periferi som ofte viste seg likegyldig og uvitende.

Og som kom uhyggelig nær til å utrydde sine jødiske medborgere, etter å ha nektet dem adgang til riket i 37 år.

For noen kontraster! For en bok!

Betagende lesning

Å utgi et verk uendret tiår etter førsteutgaven, er ikke alltid en god idé. Men med «Jødenes historie i Norge» viser norsk forlagsverden, og forlaget Press, seg fra sin beste side.

Oskar Mendelsohn har gitt oss en kildenær og bred-dekkende framstilling av et utsatt mindretalls indre liv og erfaring i dette landet. Å belyse denne spenningen mellom storsamfunnet og vår utsatte minoritet, er den indre vev som binder dette storverket sammen.

Samtidig er boka blitt et omsvøpsløst prosjektørlys for oss i flertallet. Mendelsohn viser hvor lett fordommene satt. Det er betagende lesning, intet mindre.

Fra 1949 til 1987 arbeidet Mendelsohn med denne studien. Detalj etter detalj hamres inn for at intet skal glemmes. Boka blir dermed et referanseverk for all framtidig forskning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer