KOMMENTARER

Valgvake: FNB i Bergen

For en bompengethriller!

Det er ingen tvil om at FNBs valgresultat i Bergen er spinnvilt. Det var like før de klarte å vippe Ap av tronen.

VALGVINNER: Bompengeboss Trym Aafløy har grunn til å klappe for valgresultatet. Foto: Lars-Eivind Bones
VALGVINNER: Bompengeboss Trym Aafløy har grunn til å klappe for valgresultatet. Foto: Lars-Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi er godt inne i valgnatta på Hotel Marin i Bergen. Den harde kjernen i bergensgrenen av FNB er samlet. De har gjort et brakvalg. Valgdagsprognosen spår en oppslutning på atten prosent. Gutta i salen tror det kommer til å bli enda mer. Kanskje nok til å kaste det Ap-styrte byrådet? Men nå dukker MDGs Lan Marie Berg opp på tv-skjermen som dominerer den lille salen. I Oslo har MDG begått valgskred.

- Dette har jeg gledet meg veldig til å si, sier Lan Marie Berg og roper ut i salen:

- Vi elsker bomringen!

I ballsalen i Bergen rister de litt på hodet. Før en av dem også hever stemmen og hoier:

- Du kan kjøpe en av oss!

På et tidspunkt var det ikke helt utenkelig at Lan kunne gjøre et røverkjøp i Bergen etter valget. I løpet av kvelden steg tallene for FNB. Fra atten og opp på nitten. Utgangspunktet var som følgende: Bergenspolitikken var så kaotisk at det på forhånd var umulig å si hvem som kom til å sitte med makta etter valget. Hvis det virkelig gikk FNBs vei, kunne de danne byråd med Høyre og Frp. Og slik så det også ut en stund.

- Nå puster vi et av MDG-mandatene i nakken, roper bomgeneral Trym Aafløy utover salen.

KONFRONTASJON: Øyvind Klementsen (60) holdt hyllestskål for Folkeaksjonen nei til mer bompenger-leder Trym Aafløy. Etterpå ble han kastet ut fra partiets valgvake, og raste mot lederen. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

For ham er dette et historisk valg. Men så er også alt med FNB i Bergen historisk. Det var tross alt her valgkampen snudde til å handle om bompenger, bompenger og færre bompenger. Det var Bergen, byen med landets høyeste rushtidsavgift, som sendte sjokkbølger gjennom det politiske Norge da BT i mai publiserte en meningsmåling som viste at Trym Aafløys parti hadde en oppslutning på elleville 25.4 prosent. Det skulle bli regjeringskrise før Erna Solberg slo bompengeforliket i bordet. Et forlik som tilsynelatende ikke har hatt så mye å si for FNBs oppslutning i Bergen.

For to år siden hadde ikke FNB valgvake, nå snuser de på byrådsmakt.

Det er ellevilt.

- LA DETTE FÅ VÆRE TRYMMEN SIN SKÅL, HURRRRAA!!!!

Sangen gjaller gjennom salen. Bergenserens stemme bærer godt! Det gjør derimot ikke svar-hurraet det er meningen at skal komme fra resten av rommet. Til å representere et folkeopprør er det forsvinnende få på valgvake. Faktisk er det flere journalister enn partimedlemmer rundt bordene på First Hotel Marin.

Men hvem bryr seg. Halvparten av valgvaken er nå på full fart inn i bystyret. En av kandidatene meldte seg i utgangspunktet som listefyll. Men:

- Jeg skjønte det da vi gikk forbi 16 prosent. Da gikk jeg til sjefen min og sa: «Du, det kan hende jeg kommer til å trenge en god del fri». Da vi gikk forbi tjue prosent måtte jeg nesten si: «Du, det kan hende jeg trenger fri de neste fire».

FNB-erne er oppsiktsvekkende fattet til å gjøre et brakvalg. Men han som hevet glasset i skål, selveste Tryms skål, ble senere kastet ut av lokalet fordi han hadde skapt for mye støy.

Opp opp opp! På et tidspunkt var FNB i Bergen helt oppe i en oppslutning på godt over nitten prosent. Bystyremakt var innen rekkevidde. Ville det virkelig skje? Skulle det nyoppstartede bompengepartiet faktisk få byrådsmakt i Bergen? Skulle grasrotopprøret innta rådhuset? Ville Bergens-bommene rives?

For en valgthriller!

Men så begynte det å falle. Jubelen, som tidligere hadde vært øredøvende hver gang Bergen-tall dukket opp på skjermen, fislet ut. Den eneste som var troenes til å skape ståhei hadde de allerede kastet ut.

Oppslutningen endte på 16.9.

Akkurat ikke nok. De hadde lillefingeren på makta, men klarte ikke å holde fast. Det mest sannsynlige nå, er at Ap danner byråd i en eller annen konstellasjon.

Men i bystyret i Bergen vil det sitte 11 bompengepartister som ikke bare kan tenke bom, men som må engasjere seg i eldreomsorg, skolepolitikk, kommuneplaner, utbyggingssaker, alt man driver med i et bystyre.

Klarer de å holde koken til neste valg?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer