Anmeldelse: «Jeg er brun»

For en debut!

Du skal være temmelig hardhjertet for ikke å bli sjarmert i senk av denne energibomba av en bildebok, som handler om å være brun i huden.

Å VÆRE BRUN: Ashok Banker og Sandhya Prabhat har laget et jublende motstykke til den tradisjonelt blendahvite barnelitteraturen. Illustrasjon fra boka
Å VÆRE BRUN: Ashok Banker og Sandhya Prabhat har laget et jublende motstykke til den tradisjonelt blendahvite barnelitteraturen. Illustrasjon fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Barnelitteraturen pusher ofte grenser og unnviker ikke tunge temaer. Her på berget har vi familien Dahle/Nyhus som klokt utforsker tabubelagte emner, eller bare lite omskrevne temaer, som Svein Nyhus’ nye, bildeskjønne «Steder å tisse». Vanskeligstilte, engstelige eller introverte barn har etter hvert fått flere bøker om seg selv. Alle er ikke Pippi og Emil.

Men det finnes huller. Flere bildebøker om barn som skiller seg fra majoriteten; enten de er tykke, supersmarte, eller har en funksjonsnedsettelse, hadde vært fint. Alle barn fortjener bøker som speiler dem selv - på en mangfoldig måte. Den ferske bildeboka «Jeg er brun» fyller et slikt hull. Boka har ikke et eneste blekansikt og er et jublende motstykke til den tradisjonelt blendahvite barnelitteraturen.

Nyanser av brunt

Indiske Ashok Banker har skrevet en rekke bøker, men «Jeg er brun» er hans debut som bildebokforfatter. Og for en debut! Den er noe av det mest livsbejaende jeg har lest på lenge, riktignok i vesentlig grad takket være illustratør Sandhya Prabhat.

Mangfoldighet er temaet i boka, der vi følger ei lita jente med fletter som står rett ut, og vennene hennes. De er alle brune, men høyst forskjellige – i hudtone, hvor de kommer fra, hva slags språk de snakker, hva de spiser, hva de liker og hvor de ber. Barna undersøker ting å være og å bli - skuespiller, statsminister, elektriker. Én studerer bakterier, en annen loser skip. En snakker norsk, en annen telugu. En jente går i dress, en annen i Salwar og Kamiz.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer