For en gangs skyld er sex-scenene nødvendige

Forbudte følelser i ny og provoserende ungdomsbok.

DUETTROMAN: Helene Uri og Arne Svingen har skrevet ungdomsroman sammen for andre gang. I «Din vakre jævel» fører de ordet for henholdsvis en 15 år gammel gutt og en 25 år gammel kvinne. Foto: GYLDENDAL
DUETTROMAN: Helene Uri og Arne Svingen har skrevet ungdomsroman sammen for andre gang. I «Din vakre jævel» fører de ordet for henholdsvis en 15 år gammel gutt og en 25 år gammel kvinne. Foto: GYLDENDALVis mer

ANMELDELSE: Forrige gang Helene Uri og Arne Svingen samarbeidet om å skrive en ungdomsroman, var i 2005 med «Sommeren vi kledde oss nakne». Da handlet det om en sommerforelskelse mellom to tenåringer. Deres nye prosjekt ligner det forrige, men er mer problematisk:

Robin er 15 år, Hedvig 25 og nyforlovet. Sammen med kompisene overfaller og raner han henne.

Overtydelig
Å få en kjærlighetshistorie til å bli troverdig med et slikt utgangspunkt, krever sine forfattere. Men Uri og Svingen lykkes et stykke på vei.

Som i forrige bok følger vi de to hovedpersonene i annethvert kapittel. Stemmene er vidt forskjellige - ikke minst fordi han kommer fra en østkantfamilie med små ressurser, hun fra et bemidlet akademikerhjem på vestkanten. Slik maksimeres fordelen ved å være to forfattere.

For en gangs skyld er sex-scenene nødvendige

Men kontrastene mellom Robin og Hedvig er så overtydelige at det i starten virker nesten tilgjort, og særlig hennes kapitler halter litt. Hun snakker og tenker i en irriterende mengde klisjeer, og framstår som oppsiktsvekkende uselvstendig, samtidig som hun prater voldsomt pent til å være så ung. Robin, derimot, har en sårhet over seg som gjør ham langt mer interessant og kompleks.

Begjær og ubehag
Det tar seg opp etter at Robin og Hedvig møtes for andre gang, og spenningen mellom dem øker. Oppbyggingen ligner en kjærlighetsroman - som leser tar du deg i ønske at de skal få hverandre. Det gjør de også, opptil flere ganger. Her er mange utmalende sexscener. Noen ikke helt realistiske (Robin transformeres lynraskt fra klønete 15-åring til førsteelsker). Men flere er også nødvendige, for det er begjæret mellom de to som er motoren i fortellingen.

Spenningen ligger i de forbudte følelsene. Samtidig oppstår et ubehag hos leseren. En 25-åring skal ikke ha et seksuelt forhold til en 15-åring.

Flere spørsmål
At Hedvig virker så svak og uselvstendig, er faktisk med på å dempe ubehaget, da det gjør at de framstår som mer likeverdige. Hennes dårlige samvittighet overfor barnet hun kanskje utnytter, står i sterk kontrast til måten kompisen hans omtaler henne: «Hu trudde sikkert du skulle legg'a over kanten på sofaen og pumpe løs. Det er masse damer som drømmer om å få det skikkelig hardt, du veit det?»

Sex er tema i mange profilerte bøker i høst. Voksenbøker, riktignok. «Din vakre jævel» inneholder mye av det til ungdomsbok å være. Så lenge det er en naturlig del av handlingen (det gjelder voksenbøker også), ser jeg ingen problemer med slike scener i ei bok for 14-15-åringer i 2012. Skal de ha fullt utbytte av denne boka, bør de imidlertid være modne nok til å reflektere over hva de leser.

Hva er det som får en 25-årig kvinne til å få lyst på en 15 år gammel gutt? Både i Norge og utlandet har voksne kvinner blitt dømt for lignende forhold. Svingen og Uri antyder en mulig forklaring. Likevel ligger styrken ved denne boka snarere i alle spørsmålene den trigger, enn i svarene.