For en gangs skyld er sex-scenene nødvendige

Forbudte følelser i ny og provoserende ungdomsbok.

DUETTROMAN: Helene Uri og Arne Svingen har skrevet ungdomsroman sammen for andre gang. I «Din vakre jævel» fører de ordet for henholdsvis en 15 år gammel gutt og en 25 år gammel kvinne. Foto: GYLDENDAL
DUETTROMAN: Helene Uri og Arne Svingen har skrevet ungdomsroman sammen for andre gang. I «Din vakre jævel» fører de ordet for henholdsvis en 15 år gammel gutt og en 25 år gammel kvinne. Foto: GYLDENDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Forrige gang Helene Uri og Arne Svingen samarbeidet om å skrive en ungdomsroman, var i 2005 med «Sommeren vi kledde oss nakne». Da handlet det om en sommerforelskelse mellom to tenåringer. Deres nye prosjekt ligner det forrige, men er mer problematisk:

Robin er 15 år, Hedvig 25 og nyforlovet. Sammen med kompisene overfaller og raner han henne.

Overtydelig Å få en kjærlighetshistorie til å bli troverdig med et slikt utgangspunkt, krever sine forfattere. Men Uri og Svingen lykkes et stykke på vei.

Som i forrige bok følger vi de to hovedpersonene i annethvert kapittel. Stemmene er vidt forskjellige - ikke minst fordi han kommer fra en østkantfamilie med små ressurser, hun fra et bemidlet akademikerhjem på vestkanten. Slik maksimeres fordelen ved å være to forfattere.

Men kontrastene mellom Robin og Hedvig er så overtydelige at det i starten virker nesten tilgjort, og særlig hennes kapitler halter litt. Hun snakker og tenker i en irriterende mengde klisjeer, og framstår som oppsiktsvekkende uselvstendig, samtidig som hun prater voldsomt pent til å være så ung. Robin, derimot, har en sårhet over seg som gjør ham langt mer interessant og kompleks.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer