For enhver pris

«Jeg har vært på handletur og sikret miljøet og urskogen»

Idet jeg finner Ikea-katalogen i postkassa dunker hjertet umiddelbart fortere. Jeg er kvinne. Kvinner deltar sjelden i litterære debatter, men de er fryktelig flinke til å handle. Jeg blar glupsk gjennom katalogen og er øyeblikkelig beredt til å bidra til økt etterspørsel med påfølgende inflasjon og ytterligere renteøkning.

I år er det ansvarsfulle og miljøbevisste Ikea. Lave priser, men ikke for enhver pris! Mellom fargede barn i kritthvite sofaer dukker det opp meldinger som:

Hvorfor er vi så involvert i miljøet? Hvorfor er vi så opptatt av regnskogen? Hvorfor er vi opptatt av arbeidsforholdene til våre leverandører?

Svarene er mangslungne og dypt solidarisk forankret. Ikea forebygger barnearbeid i India, de respekterer at lokale arbeidsforhold varierer fra land til land (selvfølgelig bortsett fra barnearbeid, det går jeg i alle fall ut ifra), Ikea hjelper til med å kartlegge urskogen osv.

Jeg kunne godt tenkt meg svar på andre og mer relevante spørsmål, som for eksempel: Hvorfor er det alltid utsolgt for akkurat de delene jeg trenger til Billy-hylla mi?

Hvorfor er det alltid så lang kø i kafeteriaen at kjøttbollene blir kalde før jeg når fram til kassa? Hvorfor har ingen av de ansatte i lekestua en lang og bred pedagogisk utdannelse? Kanskje er neste år selvransakelsens år. I mellomtida forholder jeg meg til veldedige og uegennyttige Ikea.

DET ER RUSHTID. Jeg er på vei til Slependen med mann og barn. Det er mye vi trenger. Det siste vi tenker på er kanskje å bevare regnskogen. Treåringen griner.

- Dette kommer til å bli et helvete, sier min ektemann.

Jeg gjentar at det er mye vi trenger og at jeg gjerne skulle tatt denne turen alene hvis jeg bare hadde hatt sertifikat. Jeg liker nemlig å gå på Ikea.

- Du har sertifikat, påpeker min ektemann.

- Ja, men jeg tør jo ikke å kjøre, og da gjelds det ikke, svarer jeg.

Vanligvis pleier jeg å kokettere med min egen miljøbevissthet, hvilket ikke er helt irrelevant. Jeg er redd for å kjøre ned noen.

- Nå skal vi ha det hyggelig, sier jeg.

Vi må stå en liten time i kø utenfor lekestua i påvente av en ubesværet handletur. Guttungen vil hoppe i baller. Forståelig nok. Det ville jeg også da jeg var på hans alder. Da led jeg til og med under den vrangforestillingen at mamma dro til Ikea bare for min skyld.

Jeg forsikrer meg om at guttungen har forstått at han skal være der uten oss. Han nikker saktmodig og vi overlater ham til et menneske som vi håper har en viss erfaring med barn.

Vi rekker å prøvesitte en sofa i annen etasje før høyttaleren skjærer oss i øret: «- Kan foreldrene til... det var foreldrene til...» Og det var den ubesværede handleturen.

- Kanskje vi finner en seng med sklie på, sier jeg trøstende. Han hyler intenst, men avfinner seg etter en ti minutters tid med at en seng med sklie kanskje ikke er så ueffent.

Jeg later som om jeg leter etter en etasjeseng med sklie mens jeg egentlig prøver å skaffe ting til handlevogna. Det er ikke så ofte jeg er på Ikea. Jeg prøver å gjøre det beste ut av det. I katalogen har jeg sett en magasinholder. Jeg vil gjerne ha den. Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke har anskaffet meg en slik tidligere. Stilig å se på - også så praktisk!

- Det sa du om skoskapet du kjøpte sist også, påpeker min ektemann.

- Ja?

- Skoene ligger fortsatt og flyter overalt.

- Det er noe annet med magasiner, sier jeg.

- Ja, det er det. Vi har ingen magasiner.

MAGASINHOLDER er bare praktisk dersom man har magasiner, mener han. Jeg mener at det er på tide å skaffe seg både magasiner og magasinholder.

- Hvordan har det seg at du som aldri orker noe som helst, har en grenseløs utholdenhet når du er ute og handler?

Min ektemann, som visstnok jogger en mil flere ganger i uka, får pustebesvær bare kort tid etter ankomst Ikea. Svetten renner. Jeg overser det selvfølgelig og fortsetter ufortrødent å fylle handlevogna. Det dukker stadig opp nye ting jeg kunne hatt bruk for.

- Se på disse koppene, sier jeg.

- Ja, se på de, du. Hvor tenker du å plassere dem?

Jeg forteller den gamle leksa om at logistikk er min sterke side jadijadi og legger dem pent i handlevogna. Han slår seg til ro med at han i alle fall slipper å montere dem. Jeg er faktisk litt i tvil om hvordan koppene skal få plass i kjøkkenskapet, men da jeg like etter finner noen praktiske kasser, innser jeg at jeg kan få plass til mye, mye mer.

- Vi bør gå og spise kjøttboller snart, foreslår jeg taktisk.

I det samme kommer beskjeden over høyttaleren: «En ca. 3 år gammel gutt er kommet bort fra foreldrene sine. Han er kledd i blå collegedress og har lyst hår.» Siden jeg ikke kan se mitt barn noe sted, antar jeg at det er ham. Jeg går ut ifra at han har det bra i informasjonen og tar meg tid til en tur inn i Billigkroken. Det er en del ting jeg kunne tenkt meg der, men jeg kommer ikke til å få plass i bilen. Jeg syns det er synd. Etterpå plukker vi opp guttungen, og så spiser vi kjøttboller.

- Fy fader så billig det er på Ikea, sier jeg.

Til tross for at kjøttbollene slett ikke er så verst, klarer jeg ikke å sitte stille særlig lenge. Det er ennå mye som skal handles.

KØEN I KASSA er rundt 20 meter. Gutten vræler og stopper først når han blir lovet en stor is. Jeg setter albuen ut og presser meg foran ei høygravid dame. Hun har sikkert gått ut i permisjon og jeg antar at hun har et hav av tid. Da det blir vår tur, drar min ektemann motvillig fram kredittkortet, mens jeg fornøyd lesser varene opp i poser. Treåringen påpeker at han er blitt lovet is, og følgelig venter det en enda lengre kø på den andre siden av kassa.

Vi må binde bagasjelokket med et tau. Min ektemann tenker sannsynligvis på hvordan det vil være å montere alle flatpakkene som tyter ut av bilen. Jeg, derimot, har en god følelse. Jeg har reddet miljøet, sikret urskogen, motarbeidet barnearbeid og bidratt til at arbeidstakere behandles respektfullt verden over.

- Hva var det egentlig vi skulle ha, undrer min ektemann.

- Hvis det er noe vi har glemt, kan vi jo ta det til helga, sier jeg.

- Aldri i livet. Og nåde deg hvis du henger meg ut i Dagbladet som en dårlig Ikea-montør, sier han.

- Nei da, vennen min, det ville jeg aldri drømme om å gjøre, sier jeg og kysser ham bløtt på kinnet.