For et bedre miljø

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DIESELAVGIFT: I Dagbladet 6. oktober anklages Regjeringen for å lure bileiere når vi i statsbudsjettet for 2008 foreslår å øke dieselavgiften med 20 øre. Påstanden er ikke sann. Muligheten for økt diesel-avgift ble varslet allerede for ett år siden, og Dagbladet skrev om saken over hele forsiden 9. oktober 2006: «Diesel og bensin skal bli like dyrt». Dagbladet viet den gang to hele sider til saken, i tillegg til forsiden. La meg sitere fra ingressen: «Fredag kom gladmeldingen om store prisreduksjoner på dieselbiler. Nå varsler Finansdepartementet en avgiftsøkning for dieselbiler i åra framover». Det at Regjeringens forslag om å utlikne avgiftsforskjellen på bensin og diesel nå fremstilles om lureri blir derfor noe kunstig.

Bensin- og autodieselavgiften skal begge prise de eksterne kostnadene ved bruk av motorvogn, herunder ulykker, kø, støy, veislitasje og lokale utslipp til luft. For 2007 er avgiften på svovelfri bensin 4,17 kroner pr. liter mens avgiften på svovelfri autodiesel er 3,02 kroner pr. liter. Denne avgiftsdifferansen mellom bensin og autodiesel kan ikke begrunnes ut fra ulikheter i de eksterne kostnadene. Som vi skrev i statsbudsjettet allerede for ett år siden bør derfor avgiftsforskjellene mellom bensin og autodiesel utjevnes over tid. Regjeringen følger opp dette i statsbudsjettet for 2008, og foreslår nå å øke autodieselavgiften med 20 øre pr. liter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer