<strong>TIL NORGE:</strong> &nbsp;Fredag 11. august står Colter Wall (21) på scenen på Øyafestivalen i Oslo. Fredag 18. og lørdag 19. august står henholdsvis Parken i Bodø og Pstereo i Trondheim for tur.
TIL NORGE:  Fredag 11. august står Colter Wall (21) på scenen på Øyafestivalen i Oslo. Fredag 18. og lørdag 19. august står henholdsvis Parken i Bodø og Pstereo i Trondheim for tur. Vis mer

Anmeldelse: Colter Wall - «Colter Wall»

For et talent og for en fyr Colter Wall er!

Countrysensasjonen som er Woody, Townes og Cash i en og samme person.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Vi anmeldere er flinke til å bruke referanser når vi skal plassere en artist, og særlig om det er en nykommer. Du har «nye Dylan», «nye Townes», «nye Woody» eller kanskje til og med «nye Cash». Denne gang er det bare å slå fast med én gang: Colter Wall er alle disse i en og samme person. Pluss Colter Wall, da.

«Den beste»

Print
Print Vis mer

Colter Wall

Colter Wall

6 1 6

Plateselskap: Young Mary’s Record Co. / Thirty Tigers / Border Music

«Skjellsettende.&nbsp;»
Se alle anmeldelser

Han er bare 21 år (22 i slutten av juni), men låter som om han er 71. Som Steve Earle sier om countrysensasjonen fra Saskatchewan i Canada: «Colter Wall er uten tvil den beste unge sanger og låtskriver jeg har sett de siste 20 åra.»

Rolling Stone Magazine har ham på sin liste over «ti nye countryartister du bør kjenne til».

Minialbum

Hype, fnyser du kanskje. Sikkert, men det er bare å ta av seg cowboyhatten i nesegrus beundring.

Minialbumet «Imaginary Appalachia» fra 2015 (sju spor) satte en finfin standard. Åpningslåta «Sleeping on the Blacktop» ble for øvrig plukket opp til filmen «Hell Or High Water» (2016), som ellers har musikk av Nick Cave.

Minialbumet ble høylydt hyllet av kollega Egon Holstad i avisa iTromsø i fjor. Les hans intervju med unge Wall før to utsolgte solokonserter på Café Mono i Oslo i februar. Det var selvfølgelig en flott konsert.

<strong>PÅ MONO:</strong> Colter Wall spilte på Café Mono i Oslo i februar, og kommer tilbake til Norge i sommer. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet&nbsp;
PÅ MONO: Colter Wall spilte på Café Mono i Oslo i februar, og kommer tilbake til Norge i sommer. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet  Vis mer

Dave Cobb

Wall følger opp med bravur på det selvtitulerte debutalbumet, ti låter pluss et verbalinnslag med radio- og podkastmannen W.B. Walker midtveis - sånn «rett før du skal snu plata». Det kan du selvfølgelig hoppe over når du går lei.

Som produsent har han fått med seg en av de beste og heteste i country/americana/rock-verdenen de siste åra, Dave Cobb med base i Nashville - produsent av Jason Isbell, Rival Sons, Chris Stapleton, Sturgill Simpson og mange flere.

Less is more

Han er også med som musiker,på et album som er eksemplarisk enkelt i sitt less-is-more-uttrykk, enten Wall aleine, «fingerpicking» på gitar, eller med forsiktig, akustisk komp i form av flere gitarer, pedal steel, dobro, piano, bass og bare av og til trommer. Mesterlig produsert.

Et par av sporene på albumet er utsøkte countrylåter, med «You Look To Yours» som det ypperste. Og stemmen? Det er rett og slett vanskelig å forstå at en ung vokalist kan ha en moden stemme med en så utpreget autoritet i seg.

Egne låter

Låtene er hans egne, med unntak av Townes Van Zandts «Snake Mountain Blues» og tradlåten «Fraulein».

Townes er en stor helt, og Wall gjorde hans «Nothin'» på minialbumet.Tekstene har også referanser til Townes, Arlo og Woody Guthrie eller countrypioneren Jimmie Rodgers. Colter Wall har historien med seg når han tar over stafettpinnen fra de store. Sympatisk er han også.

For et talent og for en fyr!

Plata har release fredag 12. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer