BESTSELGER: Jørn Lier Horst er en av Norges fremste krimforfattere for voksne. Nå debuterer han med krimserien «CLUE», for barn i alderen 8-16 år. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet.
BESTSELGER: Jørn Lier Horst er en av Norges fremste krimforfattere for voksne. Nå debuterer han med krimserien «CLUE», for barn i alderen 8-16 år. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet.Vis mer

- For få krimhelter for ungdom

Krimforfatter Jørn Lier Horst (41) legger ingen demper på spenningen selv om han nå debuterer som barnebokforfatter.

Les anmeldelsen av «Salamandergåten»  her.

(Dagbladet): - Jeg vil finne igjen noe av barndommens spenning med å ligge under dyna med lommelykt. Det er det som har vært moro for meg, å gjenta den gleden det gav meg. Det er jeg veldig takknemlig for å få være med på, sier Jørn Lier Horst.

Krimforfatteren, som til daglig er politimann, er i dag ute med «Salamandergåten», den første boka i en ny spenningsserie for barn og ungdom.

Serien «CLUE» er forfatterens måte å vekke til live sine egne gamle leserminner. Minner han blant annet har fra de kjente spenningsbøkene om Hardy-guttene og Bobsey-barna.

Etterspurt - Jeg vet ikke så mye om det å skrive ungdomslitteratur. Men jeg vet litt om hvordan man skriver en spennende historie og hvordan man bygger den opp, sier Horst.

Bakgrunnen i politiet gjør ham i stand til å beskrive åsted og kriminelle handlinger slik de faktisk er. Det gir ham en autentisk nerve som Horst mener er viktig, også for unge lesere.

- Jeg vil ikke legge noe demper selv om det er unge lesere. De må tas på alvor de også.

Horst har fått flere forespørsler fra skolebibliotekarer og bokhandlere om han ikke også kunne skrive krim for ungdom.

- Denne serien fyller et tomrom, noe som er etterspurt. Det er litt rart at vi ikke har noe tilsvarende krimheltene Harry Hole, Cato Isaksen og William Wisting for ungdom, sier han.

Pedagogisk bakteppe Horst ville gjøre mer enn å bare skrive en spennende historie for ungdom, han vil også gi leserne et grunnlag for store tanker.

- Serien skal til slutt bli 12 bøker. I hver bok presenterer jeg leserne for en filosof og filosofiske tanker og temaer. I denne handler det om Sokrates og moralsk filosofi. Om hva som er rett og hva som er galt. Om at det som ikke er lov nødvendigvis ikke trenger å være galt likevel. Dette er også temaer jeg har tenkt på i jobben i politiet, forteller Horst.

Kinderegg «Salamandergåten» har vært et hyggelig avbrekk for Horst, men han har savnet William Wisting, hovedpersonen i krimbøkene han er kjent for.

- Jeg lengter veldig tilbake til Wisting og det universet for jeg har mange spennende planer for ham også.

Likevel syns han det er spennende å skrive «CLUE»-serien, og han kaller historien et kinderegg.

- Det er tre ting på en gang. Det er en spennende historie. En annen ting er at det har dette pedagogisk bakteppet og at det er et overhengende mysterium, en større gåte, sier Horst.