For første gang mottar en tegneserieskaper klassikerprisen

Grafill delte ut sin ærespris i kveld.

Prisvinner Jason har mottatt Grafills klassikerpris som første tegneserieskaper i Norge. Her fra en seriefestival på Bastia i 2012. Foto: Erle Marie Sørheim
Prisvinner Jason har mottatt Grafills klassikerpris som første tegneserieskaper i Norge. Her fra en seriefestival på Bastia i 2012. Foto: Erle Marie Sørheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kveld delte Grafill, interesseorganisasjonen for de som jobber innenfor visuell kommunikasjon, ut sin klassiker-pris for trettende gang, og for første gang er det en tegneserieskaper som er prismottaker.

John Arne Sæterøy (49), bedre kjent som Jason, er årets prisvinner. Han har publisert tegneserier siden 1981 og er kjent for sin unike dyrestil og bøker som «Jernvognen» og «Jeg drepte Hitler»

Juryens begrunnelse -Klassikerprisen 2014 går til en utøver hvis arbeid er kjent langt utover Norges grenser. Fakta er at hans arbeider siden debuten i 1981, er oversatt til 9 språk og gitt ut i 15 land. Noen har sagt at Norge er for lite for denne utøveren, og at dette blant annet vises ved at utgivelsene kommer ut i utlandet før de blir oversatt til norsk.

Om arbeidene hans sier kritikere; originalt, stilsikkert, kresent og mesterlig. Rålekkert. En strek du ikke kan komme utenom. Om ham selv, skrives det; med karakteristiske dyrefigurer, trassig ståpåvilje og en særegen melankoli og minimalistisk humor har denne utøveren blitt en av Norges aller ypperste serieskapere.Vi tok en prat med prisvinneren i sommer for å snakke om alt fra klassikerprisen, hvordan han fant fram til sin unike stil og hvorfor han ikke vil bli kalt kunstner. Det glamorøse livet som serieskaper innebærer å reise på tegneseriefestivaler på Korsika. Foto: Erle Marie Sørheim  Dyrenes konge Zombier, varulver, James Joyce og Ernest Hemmingway, ingen kan kritisere tegneserieskaper Jason for å ha et snevert persongalleri. Men én ting har de til felles, alle de populærkulturelle og høykulturelle protagonistene: trer man inn i Jasons univers er det ingen vei utenom dyrehammen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer