For gammel og ung

Det finnes i vårt moderne samfunn veldig få steder der de unge og de gamle kan møtes. Men noen steder finnes fortsatt. Foran ettermiddagssendingene på fjernsynskanalene for eksempel. Eldre og skoleungdom er de gruppene som har best sjanser til å se på fjernsyn mellom tre og seks - og da blir det dem kringkasterne sikter mot. TV2 satser på ungkonsumenter med serier og programmer, mens NRK deler skjemaet - først med «Etter Skoletid»-pakke fra tre til fem, så med Ettermiddags-tv absolutt mest for eldre fra fem til seks.

Etter jul har «Etter Skoletid» i snitt hatt rundt 90000 seere. Det er en markedsandel på 22- 23 prosent. Mellom hvert fjerde og femte menneske over tre år som ser på tv på den tida, ser på NRK. Ettermiddags-tv har gjennomsnittlig 115000 seere, eller hver femte seer.

Tallene er klart svakere enn hva NRK klarer om kvelden - men klart bedre enn hva NRK hadde for et drøyt år siden. Men da konkurrerte NRK mest med prøvebilder med radio til. I lys av det er dagens markedsandel slett ikke verst.

Nykommeren

Og hva byr så nykommer NRK på? «Etter Skoletid» konkurrerer med skolefritidsordningen med dubbede tegneserier og naturdokumentar om hai pakket inn i studiosending med fire verter, to og to på skift.

Tegneseriene er bra dubbet, nokså gode, tidvis morsomme, men også svært politisk korrekte. Ikke akkurat South Park.

I studio hadde vertene Charlotte Lunde og Pål Thoresen besøk av en grøssersminkeekspert og en skoleklasse som hadde laget animasjonsfilm. Ellers var det konkurranser om promoartikler fra «Toy Story» og guttebandet A1. Ryddig, greit og ledig styrt i studio, men også uten det ekstra som skaper kultprogrammer, selv om vi på programmets hjemmesider kan lese at Charlotte Lunde ikke kan fordra ørevoks, snørr og snø, men blir glad av sol. Pål kan ikke fordra alle som peker, men drømmer om å bli ubåtkaptein. Kjekt å vite.

Mer tempo

Ettermiddags-tv sikter eldre, men leverte det yngste stoffet først. Andreas Lunnan intervjuet en litt tilbakelent Christian Skolmen fra NRKs mandagskrim de siste ukene. Så kom kryssord, et langt og grundig innslag om persiske tepper, og intervju med stemmen fra Ønskekonserten. Her hører man tydelig lyden av ungdom som zapper seg vekk, men for en eldre generasjon er menyen riktig - selv om det vel er budsjettet som gjør at alle gjester får veldig god tid til å snakke. Hyggelig, men litt høyere tempo hadde gjort seg.