For hatere av flettaloff

NEW YORK (Dagbladet): Hun kaller de hjemmeværende mødrene for «The Muffia», de som har tid til å bake lekre muffins til kakesalget på skolen. Selv kjøper Kate Reddy ferdige kaker på supermarkedet.

Hun fikser litt på dem, lager noen hakk og ujevnheter, så ser de hjemmelaget ut.

  • Kate Reddy er hovedperson i boka «I Don't Know How She Does It», skrevet av Alison Pearson - en britisk forfatter som har vakt oppsikt her i USA. Hennes heltinne Kate Reddy er kvinnen som - ikke særlig elegant - sjonglerer med familie og en karriere i finansverdenen. Tvert imot, det går over stokk og stein. Som finansdirektør føler hun seg som en første generasjons immigrant i næringslivet, hjemme hos mann og barn føler hun seg som den utslitte søppelsekken de kjenner som mamma.
  • Akkurat som Bridget Jones er Kate alltid på etterskudd, håpløst oppgitt over egen utilstrekkelighet og alltid disponert for hverdagslivets små katastrofer. I forsøket på å klare alt går nesten alt galt. For eksempel står hun på talerstolen, foran en hel forsamling menn i sitt eget finansfirma, for å oppdage at hun er iført en knallrød sexshop-bh under en gjennomsiktig hvit bluse. Barna hater henne når hun kommer fra forretningsreise. «Wallis Simpson fikk en varmere velkomst av dronningmoren enn jeg får av Emily etter en businesstur,» sier hun. Den forsømte ektemannen ser henne aldri i annet enn XXXL nattskjorte med en dachshund på brystet.
  • Alt framført i en kvikk og treffende tone. One-linerne sitter løst hos denne yrkesaktive moren. Til svigermorens påstand om at man ikke kan kjøpe barnas kjærlighet med penger, svarer Kate at det er noe de tror, de som aldri har satset store nok beløp på det.Det er lett å kjenne seg igjen i deler av Kates vanvittige sjonglering. Beskrivelsen av «The Muffia» er tatt på kornet. Alle som har rast innom Rimi på vei til grillavslutning på skolen, rasket med seg en pakke grillpølser og noen lomper, kjenner følelsen idet man ankommer med plastposen sin, og de andre mødrene pakker opp sine provencestoff-ftrede piknikkurver fylt av hjemmelagede grillspyd og flettaloff.
  • Et interessant spørsmål er hvorfor slike kvinner, som Bridget og Kate, blir litterære heltinner? Den tidligere redaktøren i bladet Ladies Home Journal, Myrna Blyth, sier det slik: - Det er mange kvinner der ute som føler seg lite verdt, som har lav selvtillit. Vittigheter er en måte å håndtere det på.