Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

For Høyre er Mammon Gud

Gir man Høyre makt, gir man velferdsprofitørene og pengevekslerne bukta og begge endene.

MOT PRIVATISERING: Bjørnar Moxnes kritiserer Nikolai Astrup og Høyre for deres privatiseringsiver.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MOT PRIVATISERING: Bjørnar Moxnes kritiserer Nikolai Astrup og Høyre for deres privatiseringsiver. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg tar det som et kompliment at Nikolai Astrup bruker meg som et slags skremsel. Men om det vi har fått til i Oslo etter valget er egnet til å skremme KrFs velgere, er jeg mer usikker på. Sikkert er det i alle fall at Astrup og Høyre glatt overser Matteusevangeliet 6,24: «Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon.»

Dette blir tydelig når vi ser Høyres holdning til velferdsprofitørene. I Oslo vedtok Høyre et forbud mot å bygge nye kommunale barnehager da de styrte. Ja, du leste riktig. Strengt forbudt! Det var viktigere å gi kommersielle selskaper som Norlandia enda flere sugerør i kommunekassa enn å sørge for nok barnehageplasser.

Det forbudet har Rødt sammen med det nye byrådet, opphevet. I stedet skal kommunen og ideelle virksomheter stå for drift av alle nye barnehager. Astrup veit like godt som meg at de private, ideelle aktørene står KrF-velgerne nær. Han er trolig også klar over at de ideelle aktørene, som har stått for velferdstjenester i Norge siden før velferdsstaten ble påtenkt, nå trues av kommersielle selskapers inntogsmarsj.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det nettopp er kommersielle barnehager som siste tiår har fortrengt ideelle i stor stil. Det samme har vi sett med sykehjem. Velferdsprofitørene presser ansattes lønn og pensjon så hardt at de ideelle virksomhetene taper anbudene til dem.

Dette er nok en viktig grunn til at hele 59 % av KrF-velgerne sier seg enig i at «Private tilbud innen sykehus, eldreomsorg, skole, barnehage og barnevern skal kun drives av ideelle aktører, ikke kommersielle». Bare 7 prosent av dem mener det er et dårlig forslag. 38 prosent av KrF-velgerne oppgir dessuten at «spørsmålet om å unngå profittmotiverte virksomheter innen sykehus, eldreomsorg, skole, barnehage og barnevern er så viktig» at de vil bytte parti hvis partiet ikke har samme syn som dem.

I Bergen går nå venstresida sammen med KrF og Venstre om å ta tilbake sykehjem fra de kommersielle: «Byrådet ønsker ikke at penger som er satt av til gode velferdstilbud for innbyggerne, skal gå til kommersielle selskaper», ifølge KrFs helse- og omsorgsbyråd Rebekka Ljosland.

Astrup har derfor litt oppoverbakke når han skal overbevise KrFs velgere om at de er tjent med Høyres profittmotiverte velferd. Skjønt, noen tjener godt på den. Brødreparet Roger og Kristian Adolfsen er største eiere i Norlandia. Ifølge Aftenposten er de gode for 1 milliard hver. For enkelte er det svært lukrativt å leve på overføringer fra det offentlige.

Vårt standpunkt er klart: Pengene vi skatter til felles barnehage, utdanning, helse og eldreomsorg skal gå til felles velferd, ikke privat profitt. Det er et prinsipp som mange av KrFs velgere er enige i.

Og vi ønsker at alle de rødgrønne partiene, og gjerne KrF, før stortingsvalget i 2017 enes om at fellesløsningene innen barnehage, skole, sykehus og eldreomsorg skal beskyttes mot kommersiell konkurranselogikk. Vi skal støtte opp om ideelle aktører og sette foten ned for de kommersielle.

Kall det gjerne en profittfri sone i et ellers gjennomkommersielt samfunn. I dette viktige verdispørsmålet er én ting helt klart: Gir man Høyre makt, gir man velferdsprofitørene og pengevekslerne bukta og begge endene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!