Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Liv og lære:

For hyklere flest

Partiet for folk flest elsker å flotte seg med fest. Regninga er det du som betaler.

UTAD: De framstiller seg som partiet for folk flest, men bak fasaden trekker Fremskrittspartiet gullkortet på fest og moro - og du betaler. Her ved trioen Bård Hoksrud, Sylvi Listhaug og Siv Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UTAD: De framstiller seg som partiet for folk flest, men bak fasaden trekker Fremskrittspartiet gullkortet på fest og moro - og du betaler. Her ved trioen Bård Hoksrud, Sylvi Listhaug og Siv Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avstanden mellom liv og lære ser ut til å vokse. Spesielt i politikken. Først i feltet, selve kroneksempelet, er den amerikanske presidenten. Ifølge Washington Post gjentok Donald Trump ved tjueen anledninger i 2016-valgkampen at han respekterer kvinner. Samtidig ble vi, gjennom lydopptak, bedre kjent med ham, og hans faktiske holdninger: «Grab them by the pussy.»

At mangemilliardæren framstiller seg selv, og den egoistiske eliten han har tatt med seg inn i maktens korridorer, som folkets forkjempere er også både feil og flaut. I alle fall for alle som vil se ordentlig etter.

For alle oss som mener det bør være en klar sammenheng mellom maktens uttalte mål og faktiske handlinger, kan politikken være en prøvelse.

Verst er hyklerne. Flere av dem ser ut til å ha funnet sammen i Fremskrittspartiet. En av elitens fremste representanter, Sylvi Listhaug, går alltid hardt ut mot gruppen hun selv tilhører: eliten.

Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari har bygget karriere, og vunnet valg, på å gå i rette med folk som snylter på det offentlige. Men samme mann ble fort kort tid siden selv tatt i juks med reiseregninger. Hykleren ble i høst anmeldt av Stortingets administrasjon for å ha forsøkt å snylte fellesskapet for flere tusen kroner.

Lista er lenger, men siste vending i partiets nyere hyklerihistorie fikk vi i torsdagens Aftenposten. Avisa kan avsløre at ansatte og politikere i Frps stortingsgruppe har festet for 26 937 kroner i 2017. Ikke til sammen, men hver. Frp svidde av over 26 000 kroner mer per person mer enn hva ansatte i offentlig sektor, som også er lønnet av fellesskapets penger, er tillatt å bruke på velferdstiltak på jobben. Frp vil begrense offentlig ansatte til å bruke 467 kroner per ansatt, mens de selv bruker 57 ganger så mye penger.

Det er mildt sagt umusikalsk. Partiet har tidligere rast mot offentlige etater som har brukt for mye penger, men tillater seg selv å ta det mye lenger. Samme parti tar stadig vekk tar til orde for å øke egenandeler, men vil ha ting gratis selv.

Jeg er for fest og sosial moro med jobben. Også i Fremskrittspartiet. Men det er noe ufyselig med politikere som ofte moraliserer over andre folks pengebruk eller handlinger, for så å handle like umoralsk i det skjulte. Uhemmet festing på fellesskapets penger er hyklersk. Og ikke bare det: På sikt undergraver det tilliten til politikere.

Og for å strø salt i såret: Sprit- og festpartiet Frp hentet velgere på raljering med landets strenge alkoholregulering, men hva skjer på deres vakt? Vinmonopolet får ikke selge julekalender-kasser engang. Politikken kan sannelig være litt av en prøvelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!