KOMMENTARER

For internasjonalen

Heis fanen for internasjonalt samarbeid i 1. mai-toget. Det er ikke de nasjonale kreftene som eier løsningene på hvermansens problemer, skriver Geir Ramnefjell.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag er den internasjonale demonstrasjonsdagen for arbeiderbevegelsen. Denne dagen, og bevegelsen i seg selv, har et grenseløst utgangspunkt. Jeg tror likevel du må lete lenge etter stakkaren som våger å går under fanen «Globalist, javisst!». Til tross for udiskutable gevinster, står internasjonal handel og forpliktende samarbeid over landegrensene lavere i kurs enn på lenge.

Ironisk nok er det en internasjonal trend. Den gir gjenklang både på den radikale høyresida og den radikale venstresida. Donald Trump og Bernie Sanders var uenige om det meste, bortsett fra nasjonal orientering i økonomisk politikk.

Kampen står om hvem som kjemper saken for «average Joe», «hvermansen», arbeideren - også her hjemme. Vi kan for moro skyld sneie innom at det var Vidkun Quisling som innførte 1. mai, «arbeidets dag», som lovfestet fridag i 1942. Før den ble opphevet i 1945, og gjenetablert av Ap-regjeringen i 1947.

Debatten om internasjonalt samarbeid i Norge har alltid vært motsetningsfylt. Venstresida har vært sentral, ofte pådriver. Som lite land så vi oss tidlig tjent med internasjonalt samarbeid og folkerettslige avklaringer, med Ap’s Trygve Lie som FNs første generalsektretær. Det var en Ap-regjering som fikk oss inn i NATO, hvor naboskapet med Russland skapte en egen øvelse der vi fortsatt sliter med å finne balansen. Samtidig har unionsoppløsningen og trangen til selvråderett vært et historisk premiss for politiske bevegelser og norsk selvforståelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer