Bruce Springsteen gir ut biografi

- Før jeg var ferdig på barneskolen, hadde jeg fått slipset strammet til jeg holdt på å kveles, jeg var blitt slått i hodet, stengt inne i et mørkt skap og stappet ned i søppelkassa

Bruce Springsteen ble mobbet og slått.

BLE MOBBET: I sin nye selvbiografi snakker Bruce Springsteen ut om sin tøffe barndom.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BLE MOBBET: I sin nye selvbiografi snakker Bruce Springsteen ut om sin tøffe barndom.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er 35 år siden den gang 31 år gamle Bruce Springsteen for første gang spilte konsert i Norge, foran 5000 elleville publikummere i Drammenshallen i 1981.

Nå er den populære norgesvennen ute med sin egen selvbiografi, som han har skrevet på siden 2009. Og lenge før suksess og turneer verden over, kan Springsteen selv fortelle om en ganske røff barndom i fattige kår i New Jersey.

NORGESVENN: Bruce Springsteen vinker til fansen fra scenen under en konsert på Valle Hovin i 1988. Hele 21 ganger har Springsteen spilt i Norge. Foto: Eystein Hanssen / NTB Scanpix
NORGESVENN: Bruce Springsteen vinker til fansen fra scenen under en konsert på Valle Hovin i 1988. Hele 21 ganger har Springsteen spilt i Norge. Foto: Eystein Hanssen / NTB Scanpix Vis mer

Mobbet, slått og utstøtt

«Før jeg var ferdig på barneskolen, hadde jeg fått rapp over knokene, slipset strammet til jeg holdt på å kveles, jeg var blitt slått i hodet, stengt inne i et mørkt skap og stappet ned i søppelkassa mens jeg fikk høre at det var der jeg hørte hjemme; alt like dagligdags i femtiårenes katolske skole.»

Slik beskriver Bruce Springsteen oppveksten som elev på St. Rose of Lima katedralskole i Freehold, New Jersey. Han vokste opp i et lite hus i byen Freehold, sammen med faren Frederick, moren Adele og småsøstrene Virginia og Pam.

På den strenge katedralskolen følte Springsteen seg utafor. Mens han ble god venn med de fleste jentene i klassen, var det mye verre med gutta. Springsteen ble mobbet, slått og utstøtt, skriver han i boka.

GITAREN: I den tøffe oppveksten hvor Springsteen både ble mobbet og slått, har han sagt at gitaren var noe av det som ga han mest glede. Her fra en konsert i Oslo i 2006. Foto: Cornelius Poppe/ NTB Scanpix
GITAREN: I den tøffe oppveksten hvor Springsteen både ble mobbet og slått, har han sagt at gitaren var noe av det som ga han mest glede. Her fra en konsert i Oslo i 2006. Foto: Cornelius Poppe/ NTB Scanpix Vis mer

«Det er her jeg blir utsatt for mobbingen alle aspirerende rockestjerner må gjennomgå og lide under i skummende, hudløs, ydmykende taushet, den store ensomheten på lekeplassen idet du støtter deg mot nettinggjerdet mens verden spinner rundt deg, uten deg, avviser deg – uunnværlig bensin til det kommende bålet. Snart vil alt dette stå i brann, og verden vil snus på huetog ræva … men ikke ennå.»

- Han kunne ikke utstå meg

Men det var ikke bare på skolen det var tøft for Bruce Springsteen. Forrige uke da «The Boss» gjestet talkshowet «Skavlan», snakket han ut om hvordan han og hele familien har slitt med psysiske lidelser.

- Det ligger i familien. Det er mange familiemedlemmer som har slitt med det. Sikkert et halvt dusin. Det er nok noe som ligger i blodet, og jeg har fått en del av det, sa han til programleder Fredrik Skavlan.

Spesielt et anstrengt forhold til sin far som ikke var spesielt begeistret for sønnen, var vanskelig for Springsteen. Faren drakk og sleit med årene mer og mer med psykiske problemer.

«Det var så synd. Han var glad i meg, men han kunne ikke utstå meg. Han følte vi konkurrerte om mammas kjærlighet, og det gjorde vi. I meg så han også for mye av seg selv slik han egentlig var» skriver Springsteen i sin selvbiografi.

Springsteen skriver mye om skuffelse. En ung gutt som ikke blir anerkjent eller får kjærlighet av sin far, men som tror det skal være slik. Han skriver om utallige krangler mellom mor og far, og triste kvelder etter skolen hvor kompiser var ute med fedrene sine på forskjellige aktiviteter.

- DET GÅR I FAMILIEN: Bruce Springsteen snakker om sin psykiske helse på «Skavlan». Video: NRK Vis mer Vis mer

De var for like rett og slett, og faren klarte ikke å se sitt eget speilbilde i sønnen.

«Men inni seg, under alt sinnet, var han en usikker drømmer – blyg, sjenert og myk. Alt dette hadde jeg utenpå, og han fant gjenspeilingen av disse egenskapene i sin egen sønn frastøtende. Det gjorde ham sint. Det var «mykt». Og han hatet «det myke», skriver Springsteen om sin far.

Den amerikanske rockemusikeren fra New Jersey har holdt på med musikk fra han som tretten år gammel fikk en gitar av moren sin, til han begynte å reise rundt på turné med E Street Band. Han har solgt mer enn 200 millioner album på verdensbasis og mottatt en rekke priser for musikken sin.

Bruce Springsteens selvbiografi, «Born To Run», ble lansert verden over 27. september 2016.

Bruce Springsteen

Født 23. september 1949 i Long Branch, New Jersey.

Amerikansk rockemusiker, gitarist, sanger og låtskriver.

Har solgt mer enn 200 millioner album på verdensbasis og har mottatt en rekke priser som følge av sin lange musikkarriere.

I 2013 ble han rangert av magasinet Rolling Stone som verdens beste konsertartist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer