For kidsa

Moro for kidsa.

FILM: Da jeg satte meg ned for å se denne filmen, som produsenten sjøl har sammenliknet med «The Karate Kid», forsøkte jeg virkelig å huske hvordan det var å være tenåring. Å sette meg tilbake til ei tid da det flaueste i verden var overforståelsesfulle foreldre, og intens lykke var å bli invitert på de riktige festene, ha den kuleste musikken i ørene og kjøre rundt i lånt bil uten noe annet mål enn å få tida til å gå.

Øvre aldergrense

Det fungerte bra de første minuttene av «Switch», men ble stadig vanskeligere, til slutt umulig. En film som dette kunne med fordel hatt øvre aldersgrense. Jeg tror faktisk ingen over 16 år vil ha glede av denne filmen. Til gjengjeld vi den sikkert treffe målgruppen, eller tilfredsstille kidsa.

Mikkel er en sympatisk og kul tenåring, suveren på skateboard og litt av en helt på skolen. Så får mora hans jobb på Voss og alt blir snudd på hodet for den unge helten. Her måles vellykkethet utelukkende etter hvor god du er på snøbrett.

Det kompliserer saken ytterligere at han faller for jenta til den kuleste, dyktigste og slemmeste fyren i bakken. Men husverten til Mikkel og mora viser seg å være suveren på brett og går med på lære gutten noen knep …

Du har sett dette før, mange, mange ganger. Manus er et oppkok av utallige amerikanske ungdomsfilmer, der helten gjennom et intenst treningsopplegg skal komme ut på andre siden som et nytt, klokere og flinkere menneske. Uansett hvor mange liksomfilosofiske visdomsord som blir brukt, handler det alltid om å komme seg øverst på pallen i siste bilde. Og å vinne jenta i samme slengen. Enkelt og greit.

Hederlig innsats

I mine øyne er det en ærlig sak å lage en film uten andre ambisjoner enn å høste billettinntekter. Men konkurransen er knivskarp, det finnes uendelig mange filmer i dette landskapet som er denne overlegen. Debutregissøren har et godt håndlag og velger kanskje en mer utfordrende historie neste gang. Sebastian Stigar og Ida Elise Broch gjør en hederlig innsats i hovedrollene, men svenske Peter Stormare, stakkar, har igjen fått den samme rollen han hadde i «Tatt av kvinnen» og «Hoppet», bortsett fra at han her hatt fått om mulig enda plattere replikker. Han har null troverdighet som svorsk eks-beach bum, som lirer av seg forslitte og flaue visdomsord – klisjeer som selv de aller dårligste livstilscoachene nå må ha lagt bak seg. Eksempler er: «Det ligger styrke i å være seg selv», «Det handler om balanse, både i livet ditt og på brettet», «Det er i motbakke det går oppover» og «Frikjøring handler om å takle uforutsette ting». «Switch» er da så langt fra frikjøring en film kan komme. Her er ingen uforutsigbarheter. Ikke en eneste en.

«Switch» har ordinær kinopremiere 26. oktober.