For kjapp tur til kalde strøk

Unødvendig oppsamling polartekster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I 1971 skrev den unge journalisten Jon Michelet en serie artikler i avisa «Nordlys» om oljeletingen rundt Svalbard. Han tegnet bildet av grådige nasjonale og kapitalistiske aktører som med alle midler sloss om de beste posisjonene i et mulig oljeeventyr. Funnene ble også oppsummert i en artikkel i arbeiderbevegelsens ukeblad Aktuell seinere samme år, men uten å vekke den store oppmerksomheten. Mer oppstuss ble det imidlertid fem år seinere, da Michelet igjen skrev om Svalbard, denne gangen i Klassekampens spalter: Nå avslørte han eksistensen av en sovjetisk helikopterbase på Kapp Heer nær Barentsburg, som han forsøkte å påvise inngikk i russernes planer for et militært angrep i området. Saken førte til store oppslag i hovedstadsavisene, og påfølgende beroligende uttalelser både fra forsvarsminister Rolf Hansen og utenriksminister Knut Frydenlund.

Journalistisk scoop

Det må sies å være litt av et journalistisk scoop. I tillegg ga det Michelet avgjørende råmateriale både for romanen «Orions belte» og den seinere filmversjonen, som midt på åttitallet fikk store deler av Norges befolkning til å gå på kino for å se Helge Jordal flakke ubarbert rundt i isødet. Forfatteren skriver både rørende og underholdende om sine opplevelser med filmen i en av tekstene i denne boka, som samler flere tidligere publiserte polartekster fra Michelets hånd. Både Aktuell-artikkelen fra 1971 og Kapp Heer-teksten fra 1976 er gjengitt her, og hører til blant bokas beste, levende påminnelser både om forhistorien til dagens maktkamp i nordområdene, og om Michelets lange interesse for regionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer