TRONTALE: Stortinget hadde sin høytidelige åpning tirsdag 2. oktober. I den anledning holdt kong Harald en tale foran hele det offisielle Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Trontalen:

For Knut Arild, konge og fedreland

Trontalen ble en litt klam oppvisning i regjeringens mobiliseringsvilje for å beholde KrF på laget.

Kommentar

Det eneste som gjør at årets trontale ikke var et reinspikka frieri til Kristelig Folkeparti, er at kong Harald åpnet den med «Ærede President» framfor «Kjære Knut Arild».

I dag kunne vi lære at regjeringen er imot både fattigdom og klimakrise. Den er for et trygt arbeidsliv og gode velferdsordninger. Den vil integrere mennesker som kommer til landet på en skikkelig måte, og den vil at vi skal ha trygge grenser. Den er opptatt av psykiske helse og de svake i samfunnet, og syns det er dumt at folk er ensomme.

Og den sier det på en måte små sentrumspartier setter pris på. Hareide sa selv at han ikke opplevde det som et frieri. Kulturminister Trine Skei Grande (V) fortalte Dagbladet at hun «håper KrF lyttet til talen og fikk med seg at det lå en invitasjon der. KrF er hjertelig velkommen inn».

«Hør så glade vi er i deg, Knut Arild!» kunne vi høre mellom kongens linjer.

Det er nok ærlig og hjertelig fra Høyre og Venstres medlemmer i regjeringen. Og med sammenbitte tenner fra Frp's.

Solberg-regjeringen har gjort dette før. Når den merker at grepet om KrF svikter, sverger alle til den hellige samarbeidsånd at de skal være snillere og bedre i framtida. Først da Per Sandberg ga Knut Arild Hareide og KrF skylden for IS, og sist da valgresultatet ble slik at de fire partiene ville gjøre et nytt og ærlig forsøk på å danne regjering.

Følger med: Knut Arild Hareide, under trontalen. Foto: NTB Scanpix
Følger med: Knut Arild Hareide, under trontalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I forkant av sonderingene for litt under et år siden, snakket til og med daværende integreringsminister Sylvi Listhaug så varmt og raust om innvandring og integrering at selv den kommende regent, Haakon Magnus, kunne blitt stolt.

Det er i alle fall den ene måten å se det på. Den andre er at Solberg-regjeringen er oppriktig sentrumsorientert i retorikken. Ser vi tilbake på tidligere taler, nyttårstaler, Høyres ferske partiprogram, eller regjeringens nåværende medlemmer, finner vi stort sett en moderat høyreside det er fullt mulig for KrF å samarbeide med. I fjor var det definitivt mer grått enn blått å spore i trontalen.

Men det er hva Bård Hoksrud sier når han ikke leser sjarmerende nynorsk som dytter KrF mot venstre. Det er Frps manglende impulskontroll i betente spørsmål om innvandring, som gjør at deler av partiet har regjeringssamarbeid med Siv Jensen som rød klut. Alle vet at KrF og Høyre ligger hverandre nær, og at de deler både politisk språk og virkelighetsforståelse. Det er Frp som er problemet.

Så spørs det om KrF lar seg sjarmere, eller om det blir avskjed på blått papir for regjeringspartiene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.