LEDER

Før krigen bryter løs

Bondeviks advarsel er viktig. Det er tunge argumenter for at regjeringen ikke må la Trump lede Norge inn i et nytt amerikansk krigseventyr.

ESKALERT: En oljetanker tok fyr like ved det strategisk viktige Hormuzstredet i Persiabukta, etter et angivelig angrep 13. juni. Siden har ordkrigen eskalert. Foto: ISNA / AP / NTB Scanpix
ESKALERT: En oljetanker tok fyr like ved det strategisk viktige Hormuzstredet i Persiabukta, etter et angivelig angrep 13. juni. Siden har ordkrigen eskalert. Foto: ISNA / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Spenningen i Persiabukta mellom USA og Iran er ikke dempet. Partene står overfor hverandre med våpnene klare. På begge sider er det krefter som mener bruk av militære midler er nødvendig. Irans ledere uttaler at landet er klart for krig. Donald Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton har lenge vært tilhenger av å bombe Iran som ledd i et regimeskifte. Trump selv har advart Iran og sagt landet vil opphøre å eksistere om det går til krig. I bunnen på denne situasjonen ligger et avgjørende forhold: Det er grunnleggende uenighet om målene, dvs. atomavtalen. Da har vi en type ustabil konflikt der det alltid vil være fare for at våpen vil bli tatt i bruk. Selv om det ikke er førstevalget for noen av partene.

Det er i denne betente situasjonen at regjeringen skal ta stilling til om Norge skal bidra militært i en allianse ledet av USA. To forhold taler for det. Norske rederier eier en betydelig del av tonnasjen som seiler i den viktige Persiabukta. Disse skipene trenger beskyttelse. Dessuten vil mange fremheve at vårt allianseforhold til USA i seg selv innebærer at vi må stille opp når Trump kaller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer