- Før kunne vi spille en house-låt og folk brøt ut i swing. De finnes ikke lenger

Nordmenn er mer utdanna i hvordan man skal oppføre seg til elektronisk musikk i dag, mener Svein Berge.

<strong>SOPPENE TIL SPEKTRUM:</strong> Norges forhold til elektronisk musikk har forandret seg i løpet av de tre tiårene Svein Berge og Torbjørn Brundtland fra Röyksopp har kjent sjangeren. Den 12. desember spiller de for første gang i Oslo Spektrum. Dagen før spiller de i Stavanger. Foto: SCANPIX/AFTONBLADET
SOPPENE TIL SPEKTRUM: Norges forhold til elektronisk musikk har forandret seg i løpet av de tre tiårene Svein Berge og Torbjørn Brundtland fra Röyksopp har kjent sjangeren. Den 12. desember spiller de for første gang i Oslo Spektrum. Dagen før spiller de i Stavanger. Foto: SCANPIX/AFTONBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Tromsø-guttene Torbjørn Brundtland og Svein Berge hadde så vidt begynt tenårene da de skaffet seg sine første synther og samplere. Siden da har de opparbeidet seg over et kvart århundre med elektronisk kompetanse, blant annet som duoen Röyksopp. 

Denne skal de bruke når de i desember skal stå på scenen i Oslo Spektrum og DNB Arena i Stavanger.

- Når jeg sier kompetanse høres det ut som at jeg prøver å selge deg en bil eller noe, sier Berge til Dagbladet.

- Det høres kanskje arrogant ut å si, men vi har en innsikt i klubbmusikk som er unik i norsk sammenheng, fortsetter han.

Beste norske plassering Det er ikke en enorm overdrivelse. Det er få og nærmest ingen klubbmusikere i Norge som kan skryte på seg like mye utenlandserfaring eller en standhaftig relevans som karene i Röyksopp. I fjor nådde de den beste norske Billboard-plasseringen noensinne.

<strong>SCI-FI:</strong> Svein Berges science fiction-oppheng var greit synlig under konserten Röyksopp spilte i Tromsø i sommer. Foto: Stian Joachim Olsen / PROMO
SCI-FI: Svein Berges science fiction-oppheng var greit synlig under konserten Röyksopp spilte i Tromsø i sommer. Foto: Stian Joachim Olsen / PROMO Vis mer

Berge og Brundtland ga først ut musikk under navnet Aedena Cycle i 1994, et ambient-prosjekt som delte plateselskap med Aphex Twin. Deretter dannet de Alanïa sammen med blant andre Rune Lindbæk - et samarbeid som resulterte i den mye omtalte plagiatstriden 15 år etter.

De slo gjennom som Röyksopp med «Melody A.M.» i 2001 og selv om albumet i dag regnes som et av årtusentes viktigste norske utgivelser, hadde Norge et helt annet forhold til elektronisk musikk da enn nå.

- Spol tilbake 15 år og da var folk flest i Norge usikre på hvordan de skulle oppføre seg til elektronisk musikk. Før kunne vi spille en house-låt og folk brøt ut i swing. De folkene finnes ikke lenger, forteller Berge.

- Ikke to gutter bak en Mac I 2015 er EDM (electronic dance music) blitt langt mer familiært for folk flest enn swing, takket være DJ-er som Avicii og Kygo. Sistnevnte ble den første norske artisten til å fylle Oslo Spektrum med elektronisk musikk. Nå i desember skal Röyksopp prøve seg på «Oslos storstue». Men hvorfor tok det så lang tid?

- Det var vel bare en typisk norsk innebygd frykt for selvopptatthet. «Nei, det kan man jo ikke gjøre». Så tok det litt tid før vi fant ut at, jo, det kan vi absolutt gjøre. I år har vi spilt et par konserter i Norge, så da blir det rart å ikke spille Oslo.

<strong>OSLODISKO:</strong> Tromsø-bandet får hjemmebanehjelp når de spiller på Spektrum i desember, med Oslodiskoens fanebærende mjøndøling, Todd Terje, som support. Foto: SCANPIX
OSLODISKO: Tromsø-bandet får hjemmebanehjelp når de spiller på Spektrum i desember, med Oslodiskoens fanebærende mjøndøling, Todd Terje, som support. Foto: SCANPIX Vis mer

Dere kunne ha vært de første nordmennene til å fylle Spektrum med elektronisk musikk. Er dere litt bitre over at nykommeren Kygo kom dere i forkjøpet?

- Nei, ikke i det hele tatt, forsikrer Berge, men han vil helst ikke sammenlignes med den nye bølgen av stekete dansemusikk.

- Vi er ikke på den «hands in the air»-EDM-greia. Vi er del av den ekte klubbhistorien. Dette blir ikke to gutter som står bak en Mac og veiver hendene. Låtene våre spilles live, så det er altså rom til at ting kan gå alt.

Mjøndalen-hjelp Duoen er vant til å invitere store navn opp på scenen og har tidligere spilt med Anneli Drecker, Susanne Sundfør, Robyn og Erlend Øye. Hvem som gjester vinterens Spektrum-opptreden er foreløpig usikkert, men de får hjelp fra Mjøndalens store sønn, Todd Terje, enda en særnorsk klubbmusiker som har markert seg godt i utlandet.

- Vi representerer begge noe annet enn det som har gjennomsyra all annen elektronisk popmusikk de siste årene. Vi er et alternativ til den denne såkalte EDM-sjangeren.

Skal dere bruke noen av pengene dere har tjent på NRK-vignetten til å pynte på Spektrum-showet?

Klikk for tittel

Klikk for innhold

- De pengene har gått til forbruk av snus til Torbjørn. Enten betalte NRK oss for lite, ellers har Torbjørn et latterlig høyt snusforbruk, forteller Berge skøyende om makkeren som ikke er tilstede.

Ikke noe igjen til fyrverkeri?

- Vi kommer til å ha en større produksjon, men vi går ikke for de lettvinte løsningene. Det virker litt desperat. «Det jeg gjør er ikke bra nok, så her har du litt raketter. Vær så god».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer