Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- For lett å skylde på Lene

Har ikke skylda for floppen, mener eksperter.

|||Som historisk film lagt til Norge under andre verdenskrig lå «Svik» an til å kunne surfe på «Max Manus»-bølgen da den fikk premiere for to uker siden. Slik gikk det ikke.

Filmen fikk jevnt over hard medfart av kritikerne, og publikum har uteblitt. Ved inngangen til denne uka hadde under 12000 kinogjengere sett filmen, og så veldig mange flere later det heller ikke til å bli.

Fra i dag og gjennom helga tas filmen av plakaten i landets største byer, ifølge Bergens Tidende.

Anmelder og redaksjonssjef Einar Aarvig i Filmmagasinet forklarer floppen med at «Svik» ganske enkelt er en mislykket film.

—Den har mye på hjertet, men får det ikke ut, selv om den prøver utrolig hardt. Skuespillerne snakker ikke med hverandre, og handlingen er i beste fall uklar, sier han til Dagbladet.

Nykommer på film
«Svik» har Lene Nystrøm i en av filmens største roller. Aqua-vokalisten er fersk som skuespiller, men Aarvig synes likevel det var spenstig å satse på henne.

— Jeg tror ikke det var en dårlig idé å gi henne hovedrollen. Det blir for lett å skylde på Lene når man skal forklare hvorfor filmen ikke er bedre. Hun spiller verken verre eller bedre enn de andre skuespillerne.

I sine anmeldelser understreker både Adresseavisens Terje Eidsvaag og Bergens Tidendes Britt Sørensen samme poeng. Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen synes til og med Nystrøm gjør en god innsats.

— Jeg synes hun er en undervurdert skuespiller, men hun har jo ikke vært en stjerne i den norske underholdningsverdenen på et tiår. Dermed har hun ikke stjernekraft nok til alene å dra publikum, men det igjen er det jo heller ikke mange norske skuespillere som har.

Vil lære av kritikken
Ifølge Lismoen trodde mange at «Max Manus» hadde vekket en stor appetitt på norske krigsfilmer.

— Men for «Svik» sin del virket dette mot sin hensikt når den kom såpass dårlig ut sammenliknet med nettopp «Max Manus». Dessuten er jo «Max Manus» er heltehistorie. Det kan være at filmer om krigens skyggeside, som «Svik», ikke er like attraktive.

Regissør, produsent og manusforfatter Håkon Gundersen prøver først og fremst å lære av kritikken og det lave kinobesøket.

— Selvsagt hadde det vært hyggelig om flere ville se filmen. Men jeg prøver å ta til meg det kritikere og publikum sier om den, både når det gjelder det å ha en plotdrevet historie og balansen mellom personkarakteristikk og kompleksitet i intrigen, sier han.

Gundersen tror ikke anmeldelsene alene har skyld i kinobesøket, og ser nå framover mot nye prosjekter.

— Anmelderne har nok vært en viktig ledesnor, men dette er en film som dessverre ikke har funnet sitt publikum. Slik er det med film. Man kan aldri vite hva folk vil ha.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media