Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

For lite av det gale

VOSS (Dagbladet): I Vossa Jazz' festivaldramaturgi er oppføringen av bestillingsverket et årlig tilbakevendende høydepunkt. Rent kunstnerisk har det ikke alltid vært slik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg må med skam meddele at årets verk, «Mosaikk» komponert av Vigleik Storaas, ikke kiler seg inn i toppen av min liste over favorittkonserter. Men jeg er i stuss om hvorfor.

Fordi: Vigleik Storaas er, og var også i går, en glitrende pianist. Som dobbelt Spellemannpris-vinner har han dessuten flere ganger vist seg som en fin komponist for sin trio. I går hadde han fire istedenfor to medspillere, men også de- Tore Brunborg, saksofoner, Helge Lilletvedt, el-piano/synth, Bjørn Kjellemyr, kontrabass, Audun Kleive, trommer, tok sine soli og sine kollektive tørner med sedvanlig suveren uttrykksfullhet og mesterskap. Lyden var også upåklagelig, likevel ble altså- i mine ører- helheten betraktelig mindre enn hva summen av enkeltfaktorene skulle tilsi.

«Forutsigbarhet» får være stikkord for min innvending. Storaas' komposisjoner, og den retningen han setter på utviklingen av dem, er så håndverksmessig logisk og «riktig» at nerven i musikken ofte forsvinner i et blyvannsomslag av stilriktighet. Savnet av en tanke galskap, eller i det minste noen dynamiske, melodiske, rytmiske eller harmoniske småsjokk ble etter hvert påtrengende, uansett hvor bra musikken i og for seg lød i perioder. Når nye og egentlig ganske ulike komposisjoner plasseres i en slags moderne kammerfusionramme og etter hvert fortoner seg som nesten like, er det noe som ikke stemmer. Feilen kan selvsagt finnes i mitt hode, men jeg må innrømme at jeg har en mistanke om at den ligger et annet sted.

NÅR IKKE TOPPEN: Vigleik Storaas er en glitrende pianist, men årets bestillingsverk mangler noe, ifølge vår anmelder.