KOMMENTARER

Nasjonalgalleriet

For lite, for seint for Nasjonalgalleriet?

Endelig er Nasjonalmuseets styre på banen for å redde Nasjonalgalleriet. Men er toget gått, spør Inger Bentzrud .

For lite, for seint for Nasjonalgalleriet?
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Nasjonalmuseets styre har enstemmig vedtatt at Nasjonalgalleriet fortsatt må brukes som visningssted for billedkunst. Avgående styreleder Svein Aaser har formidlet vedtaket til Kulturdepartementet.

«Vi har i hele styreperioden ment at Nasjonalgalleriet også i fremtiden bør brukes til kunst, men vi har ikke tidligere sagt at galleriet må være en del av Nasjonalmuseet. Når vi nå ser at galleriet kan ende opp med noe annet enn billedkunst og skulptur, mener vi det er riktig å si tydelig ifra,» sa Svein Aaser til Aftenposten nylig. Det var på tide. På overtid, nærmest.

I april i år leverte Statsbygg en såkalt konseptutvalgutredning (KVU) for Tullinløkka i Oslo til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Der ble det anbefalt et «byuniversitet» på Tullinløkka. Forslaget innebærer at Universitetet i Oslo og Historisk/Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriets bygg. Den historiske funksjonen som nasjonalt kunstmuseum ignoreres av Statsbygg.

Nå er Statsbyggs utredning til «kvalitetssikring» hos Menon Economics. En anbefaling skal foreligge før jul og skal danne utgangspunkt for regjeringens innstilling og den videre behandlingen av saken i Stortinget. Ved budsjettforliket før jul i 2014 fikk Venstre-leder Trine Skei Grande lagt inn et premiss om at Nasjonalgalleriet fortsatt skal vurderes som en del av Nasjonalmuseets utstillingslokaler, uten ny totalrenovering. Denne politiske føringen har ikke funnet gjenklang hos Statsbygg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer