Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- For lite, for sent

Anniken Huitfeldt gjorde til slutt det rette, men hadde ikke mange valg, skriver Marie Simonsen.

MÅTTE SLIPPE DOKUMENTER:  Kulturminister Anniken Huitfeldt gjorde det eneste rette, men det er for lite, for sent, skriver Marie Simonsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MÅTTE SLIPPE DOKUMENTER: Kulturminister Anniken Huitfeldt gjorde det eneste rette, men det er for lite, for sent, skriver Marie Simonsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Riksarkivarens beslutning om å hemmeligholde informasjon fra de mest sentrale aktørene under terrorangrepet 22. juli, var hinsides enhver fornuft. Han hadde ikke fulgt med i timen. Han kunne ikke ha fått med seg hva som har skjedd siste året, eller statsministerens tale om mer åpenhet.

Det er ikke overraskende at byråkratiet maler videre i vante spor, men i en ekstraordinær situasjon kunne vi forventet at noen tok til vettet. Det skjedde ikke. Kulturminister Anniken Huitfeldt gjorde heldigvis det. Hun hadde ikke mye valg. Alternativet ville vært å bli tynet for hemmelighold og spørsmål om hva de hadde å skjule.

Likevel er det underlig at materialet blir frigitt sent en torsdag kveld når redaksjoner er lavt bemannet, deadlines passert og nyhetssendinger avviklet. Det er kjent internasjonalt som trash day; sleng ut negativ informasjon når pressen ikke har tid til å gå gjennom den. Hvorfor ikke legge det frem i full åpenhet når pressen hadde tid til å studere informasjonen nærmere før den ble presentert for publikum?

Hvorfor ikke en pressekonferanse hvor for eksempel tidligere justisminister Knut Storberget kunne svare åpent på spørsmål i stedet for å gi et silet intervju til en avis? Nå tror jeg ikke det er noen fare for at ikke intervjuene vil bli dissekert og personene konfrontert. Dette er sentralt i oppfølgingen av 22. juli-kommisjonen, å ettergå informasjonen som er gitt.

Statsminister Jens Stoltenberg gjorde det eneste rette. Han offentliggjorde sitt intervju med en gang. Selvfølgelig burde andre i regjeringen gjort det samme. Men forklaringene til tidligere politidirektør Ingelin Killengreen, hennes etterfølger Øystein Mæland og tidligere PST-sjef Janne Kristiansen forblir hemmelig.

Det er ubegripelig og uakseptabelt. Eventuell informasjon som berører hemmelige forhold kunne utelates. Vi har krav på å vite hva de øverst ansvarlige forklarte seg om hvorfor det sviktet den skjebnesvangre dagen. Alternativet er å åpne for konspirasjonsteorier og spekulasjoner. La oss få sannheten med en gang, ikke bruddstykker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media