For lite griseprat

Tore Skoglund er en av landets fremste programledere fordi han er morsom.

Han representerer en fortellertradisjon som ennå lever i distriktene og kanskje spesielt nordpå. Det har gitt oss 13 år med «Du skal høre mye» og ganske mange grisevitser.

I går var vitsene av gammel dato, men framføringen så bra at det ble morsomt likevel. Det er jo det samme «om musa har hår på høna eller høna har fjær på musa». Jeg er en enkel bygdegutt og ler av de fleste variantene bare de blir godt fortalt.

I går skuffet programmet fordi det ble for lite folkelig humor. Borges og Berulfsens folkejury passer ikke helt inn, i alle fall ikke når innslaget blir så langt og så manuskriptbundet som i går.

25 minutter

Radarparet ble stående litt utenfor den umiddelbare humoren som ellers preger programmet, og Skoglund bør være obs på at det ikke er plass til altfor lange innslag i et program på 25 minutter. For vi er vel ikke kommet dit hen at Nord-Norge har sluppet opp for grisevitser? Vi får se og høre neste torsdag.

Til gjengjeld får vi ikke se «Økotrim» mer. Steinar Mediaas satte endelig sluttstrek for programserien om økonomiske hverdagsspørsmål. Jeg har ikke sett så veldig mange av dem, men temaene virker ofte ganske søkt på meg. Jeg kan forstå at advokater ikke har lov til å betale for å få klienter, men det var vanskelig å forstå hvorfor «Økotrim» brukte ti- femten minutter på spørsmålet om advokatetikk som dreide seg om noen hundrelapper i honorar for å tilrettelegge en erstatningssak. Det er mulig at trafikkofrenes organisasjoner har utviklet en prinsipielt uheldig praksis, men noe samfunnsproblem av betydning er det neppe.

- Det har jeg faktisk ikke tenkt på, sa en av de spurte advokatene, og da kunne kanskje vi også ha sluppet å bry oss med det.

Mellom to stoler

Forbrukerprogrammer blir ofte en blanding av dagsrevy og skolefjernsyn.

I går gikk «Økotrim» fra advokatetikk til omlegging av bedriftsstrukturen i Oljedirektoratet. Hva det sistnevnte har med annet enn direktoratets indre liv å gjøre vet ikke jeg. Det er kanskje mer interessant å vite at man kan få etterlattepensjon fra folketrygden selv om man er skilt fra ektefellen, men også det innslaget var vel i ytterkant av de flestes interessesfære.

De fleste så vel trøndefotball på TV2, men jeg tittet på stjernehimmelen i «Schrödinger spesial».

Jeg skjønner ingenting av verken big bang eller Einsteins teorier, men jeg sitter og glor.