- For lite kameraderi

Det er for lite kameraderi i kulturlivet. Norge er så et lite land og har så få gode skribenter at det er feigt å ikke skrive om vennene sine. Men man må være redelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette mener Espen Stueland, en av fem redaktører i tidskriftet «Vagant» som i år feirer 10-årsjubileum. Tidsskriftet startet på litteraturvitenskapelig institutt på Blindern og blir nå regnet som 90-tallets ledende norske litteraturtidsskrift. Sentrale forfattere som Tor Ulven, Øyvind Berg, Ole Robert Sunde, Tone Hødnebø og Henning Hagerup er representanter for det som er blitt kalt «Vagantgenerasjonen», og en rekke forfattere har debutert der.

- Vi vil utgjøre et urolig rom mellom det etablerte utgivelsesbildet og kritikken, der forfattere kan komme med litteratur som ikke glir inn i den genretro forlagspolitikken. Trykke den upolerte litteraturen, som drapsmannen Pierre Rivihres lange tilståelse som står i vårt siste nummer. Dette er et fantastisk skrift med litterære kvaliteter, en type ikke-litteratur som utfordrer vår forståelse av hva litteratur er, måten vi tenker litteratur på. Da må man ta noen sjanserø- genremessig, hevder Stueland.

- Det er denne dristigheten forlagene mangler, faller Aarø inn.- Markedssituasjonen sperrer av for en masse spennende litteratur. Forlag og bokklubber tvinges til å følge den økonomibaserte estetikken fordi de ikke kan ta risikoen for tap. Dette er en tenkning som gjennomsyrer bransjen, en kommersiell dreining som vi vil utgjøre en motvekt mot. Utviklingen er enda tydeligere i utlandet, i f.eks. Sverige er det blitt vanskelig å gi ut diktsamlinger, selv for etablerte forfattere. Det samme skjer i Frankrike, USA og Storbritannia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer