For lite magi

Leken historie, middels utførelse.

Film: Husker du hvor fantastisk det var å besøke leketøysbutikken? Å sikle over biler, baller, spill og dukker. Å lage lister over hva du ønsket deg, mens du fortvilet over at det ennå var evigheter til jul eller bursdag. Og husker du hvilken kalddusj det var å bli møtt med de fire ordene «Se, men ikke røre!»? I butikken til den mystiske Mr. Magorium, åpenbart en slektning av Willy Wonka, er det ingen hevede pekefingrer, ingen sure ekspeditører. Tvert imot, dette er et sted hvor barn blir oppfordret til å leke. Til å utforske, til å undersøke. Og vil du kjøpe noe - er det også flott. Jo da, et sted som dette er virkelig magisk.

Dessverre er ikke filmen det.

Fantasirikdom

Zach Helm, mannen bak manus til «Stranger Than Fiction», debuterer som regissør her. Han er også ansvarlig for manus. I likhet med «Stranger…» viser Helm en fantasirikdom man bare må ta av seg hatten for. Han har også både vilje og evne til å tøye, vende og vri på konvensjoner. I bunn ligger en velkjent og velbrukt tematikk: Man blir aldri for gammel til å leke.

Historien om den fantastiske butikken og innehaveren som etter flere hundre år (!) bestemmer seg for å overlate sitt livsverk til butikkdamen Molly (Natalie Portman), for så å forlate denne verden, er morsom. Problemet er at utførelsen ikke står i stil. Dustin Hoffman er farlig nær overspill i rollen som Mr. Magorium og framstår mer som smådement enn eventyrlig. Effektene er flotte, men ikke imponerende. Og hvis jeg først skal være pirkete: Hårlengden til Natalie Portman varierer, ofte i samme scene. Kontinuitetsfeil som det burde vært unngått.

Høyst ordinær

Filmen er dubbet til norsk, til irritasjon for voksne, men forhåpentligvis til glede for kjernepublikummet. Mange barn er etter hvert blitt storkonsumenter av effektrike filmer, så det gjenstår å se om de vil hygge seg med en tur i Mr. Magoriums fantastiske butikk. Eller om de, som undertegnede, vil konkludere med at en tur i en høyst ordinær leketøysbutikk faktisk er mer spennende, sure ekspeditører til tross.