Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- For lytteren er det samme faen om det faktisk er sant eller ikke

Beyoncés snakkisalbum «Lemonade» handler om en påstått utroskapsskandale. Om tekstene er sanne eller ei er underordnet, mener eksperter.

GRUNN TIL Å GLISE: Beyoncé er på alles lepper etter at hun slapp albumet «Lemonade» lørdag, og hylles av både fans og kritikere. Foto: NTB Scanpix
GRUNN TIL Å GLISE: Beyoncé er på alles lepper etter at hun slapp albumet «Lemonade» lørdag, og hylles av både fans og kritikere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for at hun ikke vokste opp i noe kongelig slott, men i Houston, Texas, har Beyoncé Knowles (34) sakte men sikkert tilegnet seg den royalt klingende tittelen «Queen B».

Følgelig gikk hennes «Beyhive» (ordspill på bikube og kallenavnet på Beyoncés fans, journ. anm.) digitalt amok da «dronningbia» overraskende slapp albumet «Lemonade» på lørdag. 

De utleverende tekstene har for alvor satt fart i utroskapsryktene som har florert om Beyoncés ektemann og «baby daddy», rapper og platemogul Shawn «Jay Z» Carter.

Les Dagbladets anmeldelse: Et overraskende ærlig oppgjør med ektemannen Jay Z

Beyoncé startet imidlertid verdensturneen sin onsdag med en kjærlighetserklæring til ektemannen.

Gikk solo I likhet med artistkolleger som Justin Timberlake og Zayn Malik startet hun sin karriere som en del av ei gruppe.

Destiny's Child fikk sitt gjennombrudd på tampen av 1990-tallet, og gjorde Beyoncé, Kelly Rowland og Michelle Williams til superstjerner, med førstnevntes pappa Mathew som manager.

I tillegg til å gi verden hits som «Say My Name» og «Survivor» satset de tre kvinnene også på hver sin solokarriere på starten av 2000-tallet, men det er Beyoncé som har gjort det udiskutabelt best i ettertid.

Debutalbumet «Dangerously in Love» slo ned som et lyn på hitlister verden over, og viste at Texas-kvinnen kunne stå fjellstøtt på egne bein.

Sandeep Singh, musikkekspert i Dagbladet, sier at Beyoncés foreldre målrettet har forsøkt å gjøre dattera til ei stjerne siden hun var barn.

- Hun er oppdratt til å være ei stjerne. Det er det som er bakgrunnen for både hennes negative og positive sider, mener Singh.

Fasade Han trekker fram Beyoncés evne til å ta plass som en positiv egenskap. Like positivt er det ikke at hun har bygd en avstand til publikum ved å bygge en fasade, mener musikkeksperten.

Han opplever at 34-åringen nå er i gang med å rive ned fasaden, med sine stadig mer personlige album.

HOLDER SEG RELEVANT: - Man føler at man kjenner henne, som en søster - men samtidig bevarer hun mystikken rundt egen person, sier Silje Larsen Borgan om Beyoncés appell. Foto: Kaja Bruskeland
HOLDER SEG RELEVANT: - Man føler at man kjenner henne, som en søster - men samtidig bevarer hun mystikken rundt egen person, sier Silje Larsen Borgan om Beyoncés appell. Foto: Kaja Bruskeland Vis mer

- Beyoncé har vært lett å beundre, men vanskelig å koble til på et menneskelig nivå. Hun har vært en statue som synger. Forrige plate var første gang man genuint kom under huden på henne, sier Singh.

Han tror at en mer personlig retning var avgjørende for at Beyoncés artiststatus skulle vedvare.

- Du kommer til et punkt der du trenger å komme litt mer under huden på en artist for å holde interessen. I og med at hun ikke gjør spesielt mye intervjuer er man avhengig av å få den personlige koblinga gjennom musikken.

- En bevegelse Silje Larsen Borgan driver PR-byrået Little Big Sister, og har fulgt Beyoncé helt siden Destiny's Child slapp gjennombruddsalbumet «The Writing's On The Wall» i 1999.

Hun mener at Beyoncés suksess som soloartist var ventet.

- Det var ingenting overraskende med at hun umiddelbart lykkes på egenhånd - hun var en ekstremt tydelig frontfigur, selv om de vel i utgangspunktet gikk for en flat struktur, sier Borgan.
Hun mener at Beyoncé har klart å holde seg relevant som artist ved at hun «på magisk vis har vært en kombinasjon av veldig nær og utilgjengelig».

- Man føler at man kjenner henne, som en søster - men samtidig bevarer hun mystikken rundt egen person, sier Borgan.

STARTSKUDDET: Beyoncé startet karrieren som medlem av Destiny's Child, med Kelly Rowland (til høyre) og Michelle Williams. Trioen står bak udødelige hits som «Bootylicious» og «Survivor». Her avbildet i 2004. Foto: NTB Scanpix
STARTSKUDDET: Beyoncé startet karrieren som medlem av Destiny's Child, med Kelly Rowland (til høyre) og Michelle Williams. Trioen står bak udødelige hits som «Bootylicious» og «Survivor». Her avbildet i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hennes univers har blitt mer intrikat for hvert år - det er ikke lenger ti catchy låter på en utgivelse; det er et helt univers hvor det visuelle spiller en større rolle for hvert år. Beyoncé føles mer som en bevegelse enn en soloartist.

Borgan forklarer «Queen B»-klengenavnet slik:

- Styrke og makt er temaer som har gjennomsyret alt Beyoncé har omgitt seg med - tekster, videoer, intervjuer, fanesaker og prosjekter, sier hun.

- I tillegg til styrken som ligger i å vise seg sårbar, har uavhengigheten, rettferdigheten, stoltheten og kraften omgitt henne. Hun er også den mest nominerte kvinnen i Grammys historie, påpeker Borgan, og viser til Beyoncés 20 priser og 53 nominasjoner.

- Jeg skal ikke begi meg ut på å definere hva en dronning er, men i «Queen B»-sammenheng betyr det å være jævlig rå på alt, konkluderer hun.

Angrep svigerbroren i heisen Til artist av überkjendiskaliber å være har det vært overraskende få skandaler rundt Beyoncé.

FAMILIEIDYLL? Beyoncé giftet seg med rapper og platemogul Jay Z i 2008. De to fikk datteren Blue Ivy i 2012. Tekstene på Beyoncés ferske album «Lemonade» gir imidlertid inntrykk av at ikke alt er som det skal være i ekteskapet deres. Foto: NTB Scanpix
FAMILIEIDYLL? Beyoncé giftet seg med rapper og platemogul Jay Z i 2008. De to fikk datteren Blue Ivy i 2012. Tekstene på Beyoncés ferske album «Lemonade» gir imidlertid inntrykk av at ikke alt er som det skal være i ekteskapet deres. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da hun og Jay Z fikk dattera Blue Ivy (4) i 2012 var familielykken tilsynelatende komplett, i tillegg til at artistkarrieren blomstret.

Silje Larsen Borgan trekker imidlertid fram den famøse «heisepisoden» fra 2014, da Beyoncés lillesøster Solange gikk fysisk til angrep på Jay Z i en heis, som den eneste offentlige stripa i lykkelakken.

Den nevnte episoden ga grobunn for rykter om at alt ikke var som det skulle være i det Knowles-Carterske hjem.

Men om de tidvis bitre tekstene på «Lemonade» baserer seg på en reell ekteskapelig ufred, eller om det er et nøye planlagt PR-stunt fra en artist som sjelden snakker om privatlivet, er uvisst.

- Samme faen Hva som er fasiten er uansett underordnet, skal vi tro Borgan.

- Uansett hva som har skjedd mellom dem privat er hele prosjektet genialt. Bare ved at du stiller meg disse spørsmålene er hvertfall PR-gjengen fornøyd, slår hun fast.

Musikkekspert Sandeep Singh er enig.

- Jeg tror at hvis alt det hun sa var sant, hadde det mest sannsynlig gått ut over forholdet deres. I og med at Jay Z stiller opp i video virker det litt regissert, sier han, men understreker at den store sannheten om parets privatliv ikke er relevant for lytteren:

- For lytteren er det samme faen om det faktisk er sant eller ikke.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart