LEDER

Hovedleder: Organdonasjon

For mange dør i organkø

Det kan være loven sin feil.

KAN SIKRE FLERE DONORER: Helseminister Bent Høie (H) bør ta en ny titt på loven om organdonasjon. 
KAN SIKRE FLERE DONORER: Helseminister Bent Høie (H) bør ta en ny titt på loven om organdonasjon.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det har ikke skortet på mørke nyheter fra 2016. Én av dem som har fått lite oppmerksomhet er at antallet organdonorer går ned.

Tallene for året er ikke bekreftet ennå, men vi ser ut til å få den høyeste avslagsprosenten på ti år. I løpet av fjorårets første ni måneder døde 26 personer på sykehus i påvente av transplantasjon. Mange flere venter med betraktelig redusert livskvalitet. Loven må opp til vurdering for å sikre at flere donerer.

Det ser nemlig ut til å være først og fremst et designproblem som er årsaken til det lave antallet donorer. I befolkningen som helhet er det bare fire prosent som er skeptiske til organdonasjon. Det er som det bør være. Å nekte levende mennesker livet fordi du vil ta med deg dine organer under jorda, er en umoralsk handling.

Likevel er det mange som gjør nettopp dette i dag, ikke fordi de ønsker det, men fordi det er tvil om hva som var deres vilje. Det er nemlig altfor få som har gjort sin vilje kjent. Bare 200 000 nordmenn har lastet ned donor-appen som gjør det klart at du vil at dine organer skal kunne gå til å redde liv når du dør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer