«For mange mennesker er bin Laden en frihetskjemper»

Denne uka kommer Osama bin Ladens brev og taler på norsk. Forlegger Frode Saugestad (33) har allerede mottatt drapstrusler.

– Jeg har fått drapstrusler fra både ytre høyre- og venstrefløy, men jeg har forsøkt å ignorere dem. Det er klart det er ubehagelig å motta et fire sider langt brev fra en som vet hvor jeg bor, sier forlegger Frode Saugestad.

Han har ikke anmeldt truslene. Denne uka kommer boka «Budskap til verden. Osama bin Ladens brev og taler».

– Det er lov å ikke like Osama bin Laden, men vi må akseptere at mannen og talene hans eksisterer. De leses av millioner av mennesker verden over, sier Saugestad.
Kunnskap er nøkkelen
Selv har han lest boka en rekke ganger. Den består av 30 tekster fordelt på 500 sider.

– Den er full av forferdelige budskap, men tekstene er en viktig nøkkel for å forstå hvorfor en milliard mennesker ser opp til bin Laden. For å stoppe al-Qaida er vi nødt til å forstå hva det er i budskapene deres som fenger så mange mennesker. Vi kan også velge å lukke øynene, men da forsvinner nettverket under jorda og kommer opp igjen som et stort monster. Det skjedde i New York, i Madrid og sist i London, sier Saugestad.


Ønskes velkommen


Hege Storhaug, informasjonsleder i Human Rights Services og forfatteren bak boka «Men størst av alt er friheten», synes utgivelsen er viktig. Men hun stiller spørsmål ved Saugestads ideologiske ståsted.

– Han har tidligere gitt ut «Milepæler» av Sayyid Qutb, ei bok som blir sett på som islamistenes «Mein Kampf». Det begynner å bli et mønster her. Jeg synes han viser klare islamistiske sympatier, og synes han bør gå ut og avkrefte at han støtter en slik ideologi, sier Storhaug.

– Som forlegger lar jeg ikke min personlige holdning skinne gjennom på utgivelseslista. Jeg har gitt ut bøker som er pro islam og pro Israel. Jeg føler ingen trang til å definere mitt personlige ståsted, sier Saugestad.

Grunnet tekniske problemer er svarene fra nettmøtet først klare nå. Her er de:

TRUES: Forlegger Frode Saugestad har sørget for å få oversatt Osama bin Ladens taler og brev fra arabisk til norsk. Foto: LARS EIVIND BONES
TRUES: Forlegger Frode Saugestad har sørget for å få oversatt Osama bin Ladens taler og brev fra arabisk til norsk. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer