Jeff Buckleys «Grace» 25 år

- For meg er dødsfallet fortsatt et mysterium

Jeff Buckley laget én ikonisk studioplate – og så druknet han. 25 år etter «Grace» hersker det ennå tvil rundt dødsfallet.

BLE BARE 30 ÅR: Jeff Buckley ga ut ett hyllet album, og jobbet med andreplata da han druknet i Mississippi-elva i 1997. Her er han fotografert under lydsjekk på en turné i 1994, samme år som debutplata «Grace» kom ut. Foto: Anthony Pidgeon/Mediapunch/REX
BLE BARE 30 ÅR: Jeff Buckley ga ut ett hyllet album, og jobbet med andreplata da han druknet i Mississippi-elva i 1997. Her er han fotografert under lydsjekk på en turné i 1994, samme år som debutplata «Grace» kom ut. Foto: Anthony Pidgeon/Mediapunch/REX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): – Han var den mest begavede musikeren og generelt musikalske personen jeg noensinne møtte, sier Gary Lucas (67) om avdøde Jeff Buckley.

Utsagnet er ikke småtterier fra en gitarist som har samarbeidet med alle fra Lou Reed til Leonard Bernstein.

Dagbladet treffer Lucas på nedre Manhattan, hvor han i 1991 begynte å skrive låter sammen med en ung og fremadstormende californier. Seks år senere var Buckley død, bare 30 år gammel, druknet i Mississippi-elva ved Memphis.

HEDRER GAMLEKOMPISEN: Gitaristen Gary Lucas medvirket sentralt på Jeff Buckleys «Grace». Nå feirer han albumets 25-årsjubileum med nyinnspillinger av uutgitte samarbeidslåter. Foto: Emil L. Mohr
HEDRER GAMLEKOMPISEN: Gitaristen Gary Lucas medvirket sentralt på Jeff Buckleys «Grace». Nå feirer han albumets 25-årsjubileum med nyinnspillinger av uutgitte samarbeidslåter. Foto: Emil L. Mohr Vis mer

Fullt påkledd

Siden har spekulasjonene svirret rundt det som offisielt ble kalt en ulykke. Når Buckley-debuten «Grace» i disse dager fyller 25 år, blusser de opp igjen.

Blant annet foreligger en ny grafisk roman som holder det åpent hvorfor han gikk i vannet fullt påkledd, ifølge et vitne trallende på Led Zeppelins «Whole Lotta Love».

KJENT COVERVERSJON: Albumet «Grace» inneholdt en versjon av Leonard Cohen-låta «Hallelujah», som med tida er blitt mer kjent enn originalen. Foto: Sony Music
KJENT COVERVERSJON: Albumet «Grace» inneholdt en versjon av Leonard Cohen-låta «Hallelujah», som med tida er blitt mer kjent enn originalen. Foto: Sony Music Vis mer

– For meg er det fortsatt et mysterium, sier Lucas, som skrev og spilte på tittelkuttet fra Buckleys eneste studioalbum.

– Opprinnelig tenkte jeg det verste – at han hadde tatt livet av seg. Han var iført klær og støvler, i strykene, i et område merket «Svømming forbudt».

– Hva tenker du i dag?

– At vi aldri vil få vite hele sannheten. Vi kan ikke utelukke at han flørtet med ideen – det var jo et hasardiøst stunt. Jeg stoler iallfall ikke på rettsmedisineren, den samme som sa at Elvis ikke hadde substanser i kroppen da han døde. På den annen side mener kona mi at Jeff aldri kunne ha begått selvmord, fordi han var altfor forfengelig.

Heroinavhengighet

Buckley var i Tennessee for å lage «den vanskelige andreplata», og skal ha følt presset. Flere biografier vektlegger hvordan han før kveldsdukkerten ringte venner som i ettertid opplevde det som om han tok farvel. For øvrig er det ingen hemmelighet at han, i likhet med singer/songwriter-faren Tim Buckley, slet med stoffavhengighet.

Jeff Buckley

  • Amerikansk artist født 17. november 1966 i Anaheim, California.
  • Slapp sin eneste studioplate, «Grace», 23. august 1994.
  • Etter tregt salg i begynnelsen har albumet solgt over to millioner eksemplarer. VH1 holder den som nummer 73 av «100 Greatest Albums of Rock & Roll».
  • Døde i Memphis, Tennessee, 29. mai 1997.

Tittelen på sangen «Mojo Pin», også hentet fra Lucas-sesjonene, skal ha vært en udiskutabel referanse til heroinsprøyta.

– Jeg spurte ham om hva den betydde. Han svarte med å mime at han satte et «skudd», sier Lucas, og henviser videre til sisteverset på «Grace».

Her synger Buckley om å «drown my name», og om at han er «not afraid to go».

– Det er mye død og morbide fantasier i Jeffs tekster. Beviser det noe? Nei, men det vitner om en mental tilstand.

– Hvordan synes du albumet som sådan har holdt seg?

– For min del har det vokst. Det er en utrolig skive som skiller seg ut, fordi det meste annet handlet om grønsj i perioden. Det hadde en vakker lyrisk, myk side samtidig som det rocket. Favorittene mine er ennå «Grace» og «Mojo Pin», siden de tok utgangspunkt i mine egne instrumentaler. «Nå er det din tur,» sa jeg – hvorpå Jeff leverte ord og melodier som passet perfekt. Hva enn jeg ga ham, ble det alltid bedre.

VAR I NORGE: Som en del av turneen etter «Grace» ble gitt ut, var Jeff Buckley på Norgesbesøk. Ifølge NRK spilte han på Cruise café på Aker brygge. Foto: Rune Petter Ness/NTB scanpix
VAR I NORGE: Som en del av turneen etter «Grace» ble gitt ut, var Jeff Buckley på Norgesbesøk. Ifølge NRK spilte han på Cruise café på Aker brygge. Foto: Rune Petter Ness/NTB scanpix Vis mer

Ny hyllestplate

Selv om Buckley bestemte seg for å satse solo innen «Grace»-slippet sensommeren 1994, ble Lucas invitert med på innspillinga. Etter så å ha gått sine respektive veier, skal duoen ha begynt å lukte på en mulig gjenforening da dødsfallet inntraff.

Lucas’ bidrag til jubileet kommer i form av høstutgivelsen «The Complete Jeff Buckley and Gary Lucas Songbook», med nytolkninger av gamle bragder.

– Det er gaven min til fansen. Fem av sporene har aldri vært utgitt før, finnes bare på bootlegs. Før han gikk bort, sa Jeff til meg at han skulle ønske det fantes studioversjoner av alle låtene våre.

– Hva tror du han ville sagt om disse?

– Jeg tror han ville elsket dem. Jeg tror han ville digget å høre dem.

Lucas blir blank i øynene i sensommerlumre West Village.

– Jeg gjør fortsatt hva jeg kan for å hedre Jeff. Jeg synes han var et av de største talentene av vår tid – en sjelden fugl. Jeg var glad i fyren og savner ham hver bidige dag.

GIKK BORT: Den kanadiske musikeren Leonard Cohen ble 82 år gammel. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer