Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- For meg er Norge som et paradis som hjelper folk

Lite gjør Steven Van Zandt så rasende som 22. juli-tragedien. Om Springsteen og minnekonsert: - Hvis det passer.

 - OM RÅDHUSPLASSEN 22. JULI:  - Vi får se hva som er passende og om vi finner noe passende, sier Steven Van Zandt. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
- OM RÅDHUSPLASSEN 22. JULI: - Vi får se hva som er passende og om vi finner noe passende, sier Steven Van Zandt. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kjente meg nesten ikke igjen uten snøen. Det ser rart ut, ler Steven Van Zandt.

61-åringen har akkurat landet på Gardermoen. Det har bare gått et års tid siden han sist var i Norge, da i forbindelse med den seks måneder lange innspillinga av NRK-serien «Lilyhammer».

Denne gang er han i landet i rundt fem dager, og spiller minst tre konserter sammen med Bruce Springsteen og resten av E Street Band - kanskje også på den store minnekonserten på Rådhusplassen i Oslo søndag kveld 22. juli.

- En av de beste turneene Så langt har de besøkt store deler av Europa. Van Zandt beskriver den pågående «Wrecking Ball»-turneen som «en av de beste noensinne».

Og det var ingen selvfølge. Turneen er nemlig den første etter at bandets saksofonist Clarence Clemons gikk bort i fjor.

- Vi var litt bekymret for hva vi skulle gjøre uten Clarence. Vi måtte sørge for at turneen var en hyllest til ham. Og det har det vist seg å være, sier Van Zandt til Dagbladet.

- Den har vært suksessfull, vi har gjenoppfunnet oss selv, men samtidig holdt liv i hans arbeid og minne. Det har også gitt oss en mulighet til å snakke om saker vi ikke vanligvis snakker om - som tap av en god venn. Det er ikke vanligvis et emne for et rock 'n roll-album eller turné.
  - Gjør meg sint I forkant av Springsteen og bandets opphold i Norge, har ryktene om hvorvidt de skal opptre under minnemarkeringa florert.

Selv har Van Zandt sterke tanker om terrorhandlingene som rammet Norge i fjor.

- Det er noe av det frykteligste jeg har hørt om. Det gjør meg sint. Det er veldig uheldig og uvanlig at dette skulle skje i Norge. Ingenting tilsa at dette ville skje her.

- For meg er Norge som et paradis; det er flott sted, med sterke sosiale rammer som beskytter og hjelper folk, sier han og fortsetter:

- Jeg tror det er viktig at avskum som ham bør strykes fra historiebøkene, ingen bør si navnet hans. Det er derfor de gjør slike ting - for å bli noen. Men de er ingen, og bør forbli ingen.

Van Zandt har også en egen hilsen til de pårørende etter 22. juli-tragedien:

- I Amerika, ikke her - Min dypeste sympati går til familiene. Dette er utenfor folks forståelse, og jeg har ingenting annet enn sympati for de pårørende og det norske folk. Det skjer gale ting som dette i Amerika stadig vekk, men vi har ikke de sosiale rammene som Norge har. Man kan forvente at noe slikt kan skje en gang i blant i Amerika, uheldigvis, men ikke her.

Hvorvidt de skal spille i forbindelse med markeringa søndag, er ikke noe Van Zandt vil bekrefte, heller ei avkrefte.

- Vi har ikke bestemt noe. Vi vil diskutere det, men ingenting er kunngjort. Vi får se hva som er passende og om vi finner noe passende.

Mer «Lilyhammer» Under det intensive norgesbesøket skal Van Zandt også møte «Lilyhammer»-gjengen for å planlegge sesong to av den populære tv-serien.

- Nå er vi der i prosessen at vi begynner å tenke på det, begynner å sette sammen ideer, finner tid til å gjøre det. Alt det blir diskutert nå. Men jeg kan bekrefte at det blir sesong to, selv om vi befinner oss i et tidlig stadium. Med litt flaks bør vi ha det klart til fjerde kvartal i 2013, kanskje første i 2014.

- Jeg vil gjerne gjøre «Lilyhammer» for alltid, hvert eneste år, hvis folk vil se det, sier han.

SOPRANOS: Foruten suksesserien Sopranos, har Van Zandt (nummer to fra venstre) også hatt en liten rolle i Hotel Cæsar og en hovedrollen i suksessen Lilyhammer. Foto: NRK
SOPRANOS: Foruten suksesserien Sopranos, har Van Zandt (nummer to fra venstre) også hatt en liten rolle i Hotel Cæsar og en hovedrollen i suksessen Lilyhammer. Foto: NRK Vis mer

Van Zandt skal både produsere, skrive manus og spille i sesong to. Han kan ikke avsløre mye om hvordan det blir, men forteller at han vil ta det til et nytt nivå.

- Samtidig må vi vedlikeholde det folk likte ved første sesong, sier Van Zandt.

84 000 billetter - utsolgt Lørdag står han på Valle Hovin-scenen sammen med Springsteen og resten av bandet.

Mandag og tirsdag står Bergen for tur. Samtlige 84 000 billetter er solgt.

 Van Zandt mener at Norge og bandet har hatt et spesielt forhold fra begynnelsen av.

- Skandinavia, og særlig Norge, har en viss takknemlighet overfor amerikansk kultur generelt, det virker å være av interesse for mange nordmenn. Men også det at dere snakker engelsk bedre enn vi gjør, gjør vårt forhold spesielt, ler Van Zandt.

«Little Steven» liker Norge, og best liker han menneskene og atmosfæren.

En ulykkelig fyr - Og at landet ikke er overfylt av mennesker, ler han.

- Jeg liker at man kan gå i fred og ro, uten for mye press. Det er det jeg liker å besøke her. Men jeg tror ikke jeg kan leve et sted så hyggelig. Jeg er for det meste en ulykkelig fyr, og kan ikke bo et så fint sted. Jeg tilhører i New York, det er et forferdelig sted. 

MED THE BOSS: Steven Van Zandt er gitarist i Bruce Springsteens E Street Band, og er nå i Norge for å spille flere konserter. Foto: EPA / NTB Scanpix
MED THE BOSS: Steven Van Zandt er gitarist i Bruce Springsteens E Street Band, og er nå i Norge for å spille flere konserter. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!